‘Kao da je netko iz Njemačke poslao notu Židovima zbog dana Holokausta’

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

'Nema načina da se Srbe natjera da zaborave stradanje svoga naroda, strašni genocid i jezive zločine počinjene na prostoru koji je kontrolirala nekadašnja NDH', ustvrdio je predsjednik Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju, u povodu prosvjedne note Hrvatske zbog izložbe o Jasenovcu u sjedištu UN u New Yorku, kako su povijesne činjenice o tom logoru “sasvim jasne”, ocijenivši da je to isto kao kad bi Njemačka pisala notu Židovima što su obilježavali dan Holokausta.

Vučić, koji je u nedjelju započeo posjet Turskoj, izjavio je za beogradsku TV Pink da bi “volio vidjeti” tekst današnje prosvjedne note hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu zbog izložbe “Jasenovac – pravo na nezaborav”, zapitavši se “da li je to moguće”.

“To je kao kada bi netko pisao prosvjednu notu Židovima što su obilježavali dan Holokausta, a da ta nota stiže iz Njemačke”, rekao je Vučić za TV Pink.

U prosvjednoj noti hrvatskog MVEP-a izjave srbijanskog ministra Ivice Dačića na otvorenju izložbe u Jasenovcu u UN-u, u kojima je neizravno optužio Hrvatsku za rehabilitaciju ustaštva, ocijenjene su kao neistinite i uvredljive i navedeno je kako otvaraju pitanje je li Srbija doista zainteresirana za izgradnju dobrosusjedskih odnosa. MVEP naglašava kako su Dačićeve izjave u UN-u “pokazale da Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe”.

Srbijanski predsjednik naglasio je kako razumije što se Srbija i Hrvatska ne mogu suglasiti o događajima od prije 27 godina, ali da ne može razumjeti što ne postoji suglasnost oko događaja od prije 73 godine.



“Poglavito, jer mi se čini da su tu povijesne činjenice sasvim jasne”, ustvrdio je Vučić, poručivši kako nema načina da se Srbe natjera da zaborave stradanje svoga naroda, strašni genocid i jezive zločine počinjene na prostoru Bosanske krajine, Hercegovine, Like, Banije i Korduna, koji je kontrolirala nekadašnja NDH.

“To je stvarno nemoguće, jer bi zločin bio zaboraviti, ali i ne podsjećati u budućnosti na strašne zločine koji su se dogodili – baš da se nikada ne bi ponovili i da se nikad ne ponove nijednom drugom narodu”, izjavio je Vučić za TV Pink.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI