KAO U ‘DOBRA’ STARA VREMENA! Peović traži izglasavanje zakona: ‘Ako blagdan pada u nedjelju, neka se ne radi u ponedjeljak’

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Radnička fronta se početkom srpnja na svojoj Facebook stranici pohvalila kako je u saborsku proceduru uputila izmjenu Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj.

Prijedlog potpisuje Katarina Peović, a baštini tradiciju koju dobro pamtimo iz socijalizma.

Odnosi se to na “prebacivanje” blagdana koji padnu vikendom na idući neradni dan.


Naime, Peović zahtijeva da radnici dobiju slobodni ponedjeljak ako praznik pada na nedjelju.

“Ove godine od 14 praznika čak 4 padaju na nedjelju. Zahtijevamo da radnici dobiju slobodne dane na praznike, da praznici koji padaju na nedjelju dobiju neradni ponedjeljak ili odgovarajuće plaćeni rad ponedjeljkom nakon kalendarskog praznika”, napisala je krajem srpnja na Twitteru.Saborske zastupnike kojima uskoro završava ljetni odmor među ostalima uskoro će raspravljati i o njezinom prijedlogu.

Peović je svoj zahtjev argumentirala time kako više od 85 zemalja ima “regulacijske regulative“ za javne praznike i blagdane koji kalendarski padaju u nedjelju. U Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, kada praznici padaju za vikend, neradni dan se prebacuje na prvi idući radni dan. Isti slučaj je u nekim bivšim zemljama Jugoslavije. Takvu praksu ima Srbija, a nešto slično imaju Italija i Španjolska, a o kompenzaciji praznika koji padaju na vikend, razmišlja i Njemačka.

Ta se praksa naziva i “ponedjeljizacija”, jer se praznik ili blagdan koji pada u subotu ili nedjelju, prebacuje na ponedjeljak, u nekim slučajevima i na utorak, objašnjava Peović koja navodi i da za provođenje njenog prijedloga ne treba osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI