KAPULICA KRITIZIRAO MILANOVIĆEVO PONAŠANJE: ‘Radije bih bio najnepopularniji u funkcionirajućoj državi, nego najpopularniji u disfunkcionalnoj’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik HDZ-a i potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Mario Kapulica, komentirao je odnos premijera i predsjednika države.

Komentirajući sukob predsjednika države Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te ministra obrane Marija Banožića, Mario Kapulica je rekao:

“Rekao bih da su stvari jednako ozbiljne, bile su ozbiljne i kad je bio u pitanju izbor predsjednika Vrhovnog suda. Kad bih mogao birati da budem najpopularnija osoba u disfunkcionalnoj državi, pogovoto ako je sam činim takvom, ili najnepopularniji u funkcionirajućem društvu, izabrao bih ovo drugo”


“To je ono što radi i Vlada. Borimo se za funkcionirajući sustav, sve o čemu odlučujemo radimo zakonito i protivimo se svakom djelovanju koji ide u suprotnom smjeru. Ovo nema veze sa sukobom predsjednika Vlade i države. Predsjednik države je najčešće u sukobu sa samim sobom – poslušajte izjave njegovog ministra obrane u njegovoj Vladi koji je rekao gotovo identično što zakon govori”, dodaje Kapulica u Dnevniku N1.

Na pitanje što će se dalje događati s obzirom na činjenicu da bi sustav mogao stati, stoje umirovljenja, promaknuća…“Nažalost, brigadir Burčul i drugi, kad su se odlučili za taj poziv, nisu se odlučili za njega da budu medijske zvijezde. Imamo predsjednika države koji je najavio i provodi svoju politiku koju je nazvao “ćerat ćemo se do kraja” i on to radi. Pokušao je to raditi kod imenovanja predsjednika Vrhovnog suda, pokušava to kod imenovanja veleposlanika, u oružanim snagama, to je zabrinjavajuće ponašanje, posebno jer je do jučer govorio nešto drugo.

Kad je bio pitan oko veleposlanika, koliko Kolinda Grabar-Kitarović utječe na taj izbor, rekao je nikako, ona može nešto sugerirati, ali o o tome odlučuje Vlada. A onda kaže pola-pola i u njegovom izboru nema karijernih diplomata. Ne možemo ne reagirati”, rekao je Kapulica.

Ističe kako Milanović obavlja ulogu predsjednika države “na način koji je u mnogim situacijama ruban”.

Govoreći o najavljenom sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je:

“Nadam se da će se predsjednik primiriti, sjednica je sazvana od ranije. Mislim da nije dobro da ljutnja upravlja i bude jedan od ključnih čimbenika pri donošenju odluka. To si ozbiljan državnik ne može priuštiti.”

Komentirao je i vrijeđanja na osobnoj razini:

“Imamo dva procesa. Prvo je da se javnost navikava, da se pomaknu od uobičajene granice tolerancije nastupa u javnom prostoru, i te granice su se zahvaljujući ovakvom djelovanju predsjednika Republike pomaknule daleko od onoga prije njegovog preuzimanja dužnosti.

Sad se nastoje pomaknuti granice tolerancije izvršne vlasti prema uspješnom balansiranju na rubu zakona i Ustava. Ozbiljna si vlada ne može dopustiti da se granice njezine tolerancije u takvom pitanju pomiču, to nećemo dopustiti”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI