Kardinal Bozanić susreo se sa župnicima i župnim upraviteljima stradalih župa u potresu

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u ponedjeljak se susreo sa župnicima i župnim upraviteljima župa u kojima su u nedavnom potresu stradali obiteljski domovi i sakralni objekti, a predstavnici Caritasa izvijestili su o pruženoj pomoći.

Susret je održan u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, sestra Jelena Lončar izvijestila je o aktivnostima zagrebačkog Caritasa u župama koje su najviše stradale u potresu te o pružanju pomoći u vrijeme najjače ugroze od bolesti COVID-19.

“Obišli smo župe koje su najviše stradale, razgovarali sa župnicima i voditeljima župnih caritasa te volonterima kako bismo dobili uvid u stanje na terenu i mogli brzo reagirati glede dostave pomoći”, dodala je.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije je odmah nakon potresa pružio prvu pomoć stradalim obiteljima u vidu prehrambenih proizvoda te organizacije smještaja.



Potom je Caritas pristupio prikupljanju informacija o obiteljima kojima je najpotrebnija pomoć u obnovi obiteljskog doma. »Dostavljeni su nam prijedlozi s terena, a postavljeni su i kriteriji po kojima će se postupati: obitelji s više djece, obitelji koje imaju djecu s teškoćama u razvoju, jednoroditeljske obitelji te samci«, rekla je Ravnateljica Caritasa.

Izvješća o broju oštećenih obiteljskih i sakralnih objekata

Osvrnula se i na rad Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u vrijeme pandemije istaknuvši da je u župama preko mreže župnih caritasa od početka krize podijeljeno ukupno 31 tona prehrambenih i higijenskih proizvoda.

“Ta je pomoć raspodijeljena na 1.420 obitelji o kojima skrbe naši župni caritasi”, rekla je s. Jelena, zahvalivši volonterima i darivatejima na angažmanu.

U razdoblju od 30. ožujka do 13. svibnja, korisnicima pučke kuhinje podijeljeno je 19.318 obroka.

Župnici i župni upravitelji župa stradalih u potresu iznijeli su izvješća o broju oštećenih obiteljskih i sakralnih objekata te razmjerima šteta kao i trenutačnim potrebama. Razgovaralo se i o mogućnosti daljnje pomoći stradalima te sanacije objekata, naveli su iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Kardinal Bozanić zahvalio je svi okupljenima na uloženim naporima i žrtvama u ovim izazovnim vremenima koja su nas pogodila, a posebno Zagrebačku nadbiskupiju u potresu i njegovim posljedicama, ističući važnost molitvene blizine i solidarnosti s onima koji trpe, dodaje se u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI