KASNI GRADNJA TREZORA ZA POHRANU KOVANICA: Još nije ni natječaj raspisan, a izgradnja bi trebala trajati četiri mjeseca

Pixabay

Još nas samo nekoliko mjeseci dijeli do uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, no trezor za pohranu kovanica još uvijek neće profunkcionirati. Iako je trebao biti sagrađen do 1. srpnja, kasni se s natječajem za odabir izvođača. Izgradnja te hale, koja bi se trebala nalaziti na prostoru vojarne Croatia u Zagrebu, trajat će četiri mjeseca. HNB je u međuvremenu nabavio blindirani kamion za prijevoz gotovine i uštedio više od sedam milijuna kuna, piše Večernji list.

Na natječaj koji je središnja banka raspisala za nabavu tog vozila, procijenjene vrijednosti 12 milijuna kuna bez PDV-a, stigle su dvije ponude. Austrijska tvrtka Franz Achleitner Fahrzeugbau und Reifenzentrum ponudila je da će blindirano trezorsko vozilo HNB-u isporučiti za 11 milijuna kuna, dok je u ponudi španjolske tvrtke Technology and Security Developments naveden iznos od 4,75 milijuna kuna. U HNB-u su nakon pregleda i ocjena pristiglih ponuda, odlučili kako je španjolska ponuda ekonomski najpovoljnija.

I dok nabava novog blindiranog trezorskog vozila kojim će se prevoziti kune i euri kad Hrvatska uđe eurozonu ide više nego glatko, gradnja hale u kojoj će se čuvati 1,1 milijarda kunskih kovanica (težine 5,2 tisuće tona) kad se povuku iz optjecaja malo je zapela pa taj objekt neće biti sagrađen u planiranom roku.

U HNB-u kažu da će prema predugovoru koji je sklopljen s MORH o najmu montažnog objekta hale u sklopu vojarne Croatia taj objekt koristiti za pohranu i čuvanje povučenih kovanica kune prilikom uvođenja eura.

Navode i da je predugovorom uređeno da HNB počne montažni objekt koristiti od 1. srpnja 2022., a u slučaju da on ne bude spreman, Ministarstvo obrane osigurat će korištenje zamjenskih objekata.Facebook Comments

Loading...
DIJELI