‘KATA ŠMAJSER’ SVIMA VADI MAST! Sad su svi dobili svoje a ona je sve objasnila puno prije

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Jedna od najvećih ‘hrvatskih tragedija’ je kada blagdani padnu u subotu i nedjelju. Kao da nije dovoljno što je ovaj kišni ponedjeljak radni, Katarina Peović je podsjetila ljude zašto je tako.

“Da je prošao naš prijedlog za izmjenu zakona o blagdanima danas se ne bi radilo”, poručila je Katarina Peović na Facebooku.

Uz riječi pohvale, nije dugo trebalo da se pojedinci pobune u komentarima. Na jedan osvrt da je to krajnje nepotrebno, Peović je spremno odgovorila.

“Više od 85 zemalja ima regulacijske regulative za javne praznike i blagdane koji kalendarski padaju u nedjelju. U Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, kada praznici padaju za vikend, neradni dan se prebacuje na prvi idući radni dan, tako je i u nekim zemljama bivše SFRJ. I Srbija, primjerice, ima takvu praksu, ‘nešto slično’ imaju Italija i Španjolska, a o kompenzaciji praznika koji padaju na vikend razmišlja i Njemačka”, napisala je zastupnica Radničke fronte.



Peović je u rujnu komentirajući postojeću regulaciju rekla kako su ‘praznici i blagdani dani odmora za radnike, stoga je potrebno da se radnicima omogući da te dane ne rade’.

“Takva regulacija omogućuje i da se, u slučaju da radnik radi na neradni dan, naknada za rad na neradne dane računa i za ponedjeljak, odnosno svaki drugi dan na koji je prebačen status neradnog dana”, kazala je tada i dodala:

“Prosječni radni tjedan u EU je 37 sati, u RH se radi 39.5 tjedno u prosjeku, ispred nas su u radnim satima samo Rumunji, Bugari i Poljaci. U bogatim zemljama visoke produktivnosti radi se puno manje nego u Hrvatskoj – u Belgiji i Austriji 4 sata manje, u Njemačkoj više od 5 manje, a u Nizozemskoj čak 10 sati manje nego u Hrvatskoj”.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI