KATARINA PEOVIĆ PONOVNO UDARA: ‘Nije bilo popularano napasti Matu Rimca, no mi smo to napravili’

screenshot N1

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović osvrnula se na izbor novog glavnog ravnatelja HRT-a Roberta Šveba.

“Riječ o protuzakonitom izboru ravnatelja HRT-a koji je u debelom sukobu interesa. Postoji Zakon o HRT-u prema kojem kandidat mora dati izjavu kojom potvrđuje da nije u sukobu, a Šveb je dao izjavu kojom potvrđuje da je u sukobu interesa.

Sudionik je u vlasništvu firmi koje direktno konkuriraju s HRT-om. To je hakiranje javnog od strane privatnog. Mi smo tu oni koji plaćamo HRT koji košta milijardu i 300 milijuna kuna i ti novci su hakirani od privatnih interesnih skupina i to nije prvi put”, rekla je Peović za N1.

“Nevjerojatno je da nitko s HRT-a nakon godina dana u toj instituciji nije stručan da postane ravnateljem. Ne možemo reći da je puno ljudi u ovako eklatantnom sukobu ineresa kao Šveb, da se izbor ni ne može provesti po proceduri. Radnici HRT-a bi bili sigurno. Nekoliko puta smo predlagali da bi radnici trebali imati više utjecaja na odabir ravnatelja”, dodala je.

Oporba se ujedinila oko izbora novog ravnatelja javne televizije, no Peović kaže da bi radije da se ujedine oko radničkih prava i radničkih zakona.



“Mi se tu praktički sami borimo. HDZ od oporbenih stranka ima jako dobru podršku u proturadničkim zakonima o radu. Svi osim mene i Radničke fronte glasali su za Zakon o minimalnoj plaći, koji će smanjiti minimalnu plaću”, rekla je Peović.

“Zakon se donosi u netransparentnoj proceduri. Problem je što nemamo uvid, dobivamo komadiće prijedloga i to preko izjava ministra Josipa Aladrovića u medijima. Sada se uputio novi Zakon samo socijalnim partnerima i mi možemo samo naslućivati, a sigurno da ni njima nije sve na pladnju. Neprihvatljivo je da javnost nije upoznata s detaljima”, kazala je.

Osvrnula se i na slučaj Mate Rimca kojem kasni projekt sufinanciran novcem EU fondova.

“Nitko osim RF-a nema potrebu reagirati na netransparentno trošenje sredstava iz EU fondova. Zamislite da netko kasni, dobio je već jednu odgodu, tri tjedna nakon kašnjena traži novu, a prethodno je rekao da su sve stvari riješeni…

To se nikome drugome ne bi toleriralo. Očito imamo miljenike ove Vlade. I stalno se ponavlja da su miljenici često vezani uz tehnološka, kvazinapredna rješnja”, rekla je Peović te dodala:

“Upozoravamo da su svi rokovi probijeni, a davno je dan iskaz da je sve riješeno. Upozoravali smo na netransparentnu dodjelu zemljištu i intervencije njegova oca koji se obično potpuno izuzima iz bajkovite priče o mladom poduzetniku, iako je u cijelom procesu.

To je tranzicijski tajkun iz 90-ih koji je sudjelovao i još uvijek sudjeluje. Analizirali smo zapise Gradskog vijeća Svete Nedelje gdje se jedan HDZ-ov vijećnik izlanuo, priznao da Ivan Rimac njega zove na telefon i urgira da se zemljište dodijeli. Jasno je da nema natječaja i da se znalo kome će zemljište ići”.

“Napravili smo zadaću koja nije popularno. Nije bilo popularano napasti Matu Rimcu, no mi smo to napravili”, dodala je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI