KEKIN NEMA DVOJBE: ‘Plenkovića je pogodila afera Žalac, morao bi se osjećati ugroženo’

Foto. Marko Prpic/PIXSELL

O osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za SAFU i posljedicama afere Softver u Newsroomu je govorila Ivana Kekin, predsjednica i saborska zastupnica Nove ljevice.

Ističe da je važno osnovati saborsko istražno povjerenstvo za SAFU jer je afera Softver ili afera Gabika otvorila pitanja poput da li se u SAFU-u dodjeljivao novac na temelju pritiska i da li je bilo pogodovanja.
Smatra da bi trebali ispitati sve – od premijera do zaposlenika u SAFU-u. “Ako ništa ne skrivaju i nije bilo političkog uplitanja, tj. HDZ-ovog uplitanje u dodjelu sredstava iz europskih fondova onda bi i njima trebalo biti u interesu da se stvar rasvijetli.”

Situacija u kojoj bi se jedan euro morao vratiti radio lakomosti novog HDZ-a, koji je lakom kao i stari, nije prihvatljiva, rekla je Kekin.

“Slučaj nije bio prepušten od strane Uskoka, očito je bio propušten. Laptoš je rekla da novi slučaj ne otvaraju ako postoji u DORH-u. Nejasno je, ako im je Telegramov novinar dostavio sve, kako je Uskoku bilo nejasno to i kako su zatvorili slučaj ako nije bio živ i stavili ga u zadnju ladicu. I ključno pitanje – zašto je ravnateljica Uskoka rekla suprotno”, komentirala je Kekin.


Nakon jučerašnjih izjava i intervjua Tamare Laptoš vidi razloge za ostavke.

“Uvijek se može govoriti što se hoće, premijer može govoriti da živimo u fenomenalnoj zemlji, a mi koji živimo znamo kako živimo. Ista je stvar i s ovim. Taj isti premijer koji govori da su institucije neovisne je 2020. godine, dvije godine nakon što je afera Gabika razotkrivena, postavio istog gospodina Petrica na čelo te ‘neovisne agencije’, koji je član njegove stranke i kum njegovog bivšeg ministra, novog HDZ-ovog ministra, ne onog starog Sanaderovog, koji je istog maknut iz HDZ-a zbog afere dok je bio ministar. A trenutno je jedan od naših najvećih aseva što se tiče prikupljanja novaca iz europskih fondova. Nemoguće da se ne zapitamo kako je moguće tvrditi da institucije rade svoj posao”, govori Kekin.Razina Plenkovićeve nervoze daje naslutiti da ga je afera gospođe Žalac izuzetno pogodila, smatra, rekavši da se premijer treba osjećati ugroženo jer je ovo kriza vlasti. “Nijedna vlada u zapadnoj Europi ne bi izdržala afere koliko su ih HDZ-ovi ministri nanizali”, kaže.

Kekin kaže da podržava sve što u Hrvatskoj doprinosi raščišćavanju mutnih procesa.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI