Kerumu zabranili radove na splitskom biseru, a on poručio: ‘To je Ministarstvo go**na, a ne kulture!”

FOTO: Miranda Cikotic/PIXSELL

Iz Ministarstva kulture tvrde da se Željko Kerum upustio u nedopuštene radove na secesijskoj Vili Antičević, koja se nalazi na uglu Slavićeve i Bihaćke ulice. Iako je i sam Kerum u srijedu potvrdio da je investitor radova u prizemlju i podrumu tog objekta, te da ništa ne radi mimo propisa i da su se u to uvjerili i konzervatori, ispostavilo se da su mu radovi ipak – zabranjeni!

Konzervatorskim očevidom utvrđeno je da se u Vili Antičević, Bihaćka 14, izvode radovi adaptacije stana – u prizemlju i podrumu. Investitor za navedene radove u pojedinačno zaštićenom kulturnom dobru nije ishodio suglasnost Konzervatorskog odjela Split te je Odjel 15. listopada 2019. izdao Rješenje o obustavi radova – stoji u odgovoru, koji je Slobodna Dalmacija dobila iz Ministarstva kulture. U tom rješenju još napominju kako je utvrđeno i to da su sačuvani dijelovi secesijske opreme interijera – podne pločice i stolarija te da je otvor u zidu prema vrtu u razini podruma, prema svjedočenju radnika na gradilištu, privremen i služi za iskrcavanje materijala.

Konzervatori su izišli na teren po prijavi uznemirenih građana, koji su se i Slobodnoj Dalmaciji javili tvrdeći da je u prizemlju zaštićene secesijske vile razbijen zid, a da je u podrumu na mjestu gdje se uz nivo zemlje nalazio podrumski prozor, otvoren ulaz iz dvora, i to na način da su razbijeni temelji.

Željko Kerum je za Slobodnu Dalmaciju sve te prozivke već negirao, rekavši da je ostavio stanje onakvo kakvo jest, osim što stavlja nove instalacije i WC.

Kada je jučer upitan za zabranu, rekao je da njemu nitko, pa ni konzervatori, ne može naređivati što će raditi u svom prostoru, iako se radi o zaštićenom kulturnom dobru (što Vila Antičević i jest). Nakon toga je ljutito izjavio: ”Niti mi imaju pravo govoriti hoću li opiturat’ škure ili zid. Ili, hoću li nešto staviti lijevo ili desno. To oni nemaju pravo. Ja ne poštujem što oni govore. I više ih neću pustiti unutra. Da sam bija tamo ne bi ih pustija, nema šanse. Ali, jadni radnici, što oni znaju? Oni su ih pustili, došli su im u vrime ručka, i što će oni? Ali, kad su ti konzervatori takvi dušebrižnici, što ne skinu ternitu s krova. Je li to kulturno dobro, da je salonit na krovu kuće? To je lakrdija!”



Facebook Comments

Loading...
DIJELI