KGK NEĆE UĆI U DRUGI KRUG? Nevješti suradnici i niz njenih samoranjavajućih ispada doveli je u tešku situaciju

facebook

Kada je prije pet godina prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u kraljevskoplavoj haljini stala na pozornicu, učinilo se načas da je cijeli Markov trg stao. Oči javnosti bile su uprte u ženu koja drži obećavajući inauguracijski govor, koji su mnogi protumačili kao povijesni jer se iz tih riječi o najbogatijoj državi svijeta i rasutim hrvatskim potencijalima stekao dojam da napokon imamo državnicu koja će otvoriti prozor boljoj Hrvatskoj, gradeći budućnost djeci rasutoj po svijetu. Čim je kročila na Pantovčak, Grabar-Kitarović iz svojeg je ureda izbacila bistu maršala Tita i od predsjednice svih građana pretvorila se u svojevrsnu heroinu hrvatske desnice. Taj joj uspjeh nisu mogle osporiti ni rejting-agencije, prema kojima je bila prva na ljestvici omiljenih hrvatskih političara. Kao nasljednica Ive Josipovića, tih prvih godina Grabar-Kitarović odlučila je napraviti zaokret i na vanjskopolitičkom polju pa se, umjesto za “politiku regiona”, založila za građenje diplomatskih odnosa na relacijama Jadran – Baltik – Sredozemlje, inzistirajući na jačanju kvalitetnije unutareuropske diplomatske mreže. Vrlo je odvažno udarila šakom o stol i u pogledu odnosa prema hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, dajući do znanja da je ta zemlja, koju je prvu i posjetila u svojem predsjedničkom stažu, iznimno važna. Pokušavala je predsjednica graditi kvalitetne odnose i s Njemačkom, uspostaviti dobre odnose s američkim predsjednikom Trumpom, s kojim se čak i sastajala, osiguravajući time potporu inicijativi Triju mora Jadran – Baltik – Sredozemlje, britko je odgovarala na provokacije iz Srbije, dizala revoluciju među Bošnjacima sastajući se s Erdoganom… A onda je sve krenulo nizbrdo – desnica je predsjednicu na pik uzela nakon druženja sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, kojega je srdačno primila uvjeravajući nas da ovaj Vučić nije isti onaj Šešeljev učenik i četnik, već neko novo umiljato europsko janje.

Desno krilo

Nedugo potom, odradila je čistku na Pantovčaku te se rastala sa savjetnicima Matom Radeljićem i Vladom Galićem u jeku afere SMS, i baš negdje u to vrijeme, zakopala je ratnu sjekiru s premijerom Andrejem Plenkovićem, s kojim je ratovala gotovo na tjednoj bazi, kritizirajući svaki korak njegovih ministara, pa i njegov. Oprostili bi desničari predsjednici možda to zbližavanje s Plenkovićem, da se javno nije odrekla upravo toga svojeg konzervativnog biračkog tijela koje ju je i dovelo na Pantovčak. Europski izbori, na kojima su Plenkovićev HDZ posjetili crni labudovi koji su Ruži Tomašić odnijeli njihov najavljivani peti mandat, bili su hladan tuš za Grabar-Kitarović koja je, po svemu sudeći, prekasno uvidjela da se HDZ-ov labud ne može održati na političkom jezeru bez svojeg desnog krila. Od svibnja se, stoga, na sve moguće načine nastoji dodvoriti istom onom biračkom tijelu kojega se odrekla zbog Plenkovića, istodobno ulazeći u bitku za još jedan mandat na Pantovčaku uz potporu istog tog Plenkovićeva HDZ-a, što joj veže ruke i ne ostavlja dovoljno prostora za bilo kakav ozbiljan politički manevar. Lako bi se ona nosila s Plenkovićem da joj desnica u boj nije poslala slavonskog bećara Miroslava Škoru, koji nije samo obični pjevač. Škoro je, naime, poduzetnik, doktor znanosti i konzervativac kojega su zdušno prigrlili isti oni ljudi koji su za Grabar-Kitarović prije pet godina odradili najveći dio posla i omogućili joj da pet godina sjedi u predsjedničkoj fotelji.

Riskantna situacija

Da Grabar-Kitarović više nije ona ista predsjednica u kraljevskoplavoj haljini s početka priče te da bi njezina pobjeda, pa i ulazak u drugi krug nadolazećih predsjedničkih izbora mogli biti dovedeni u pitanje, posljednjih se tjedana šuška u političkim, pa i HDZ-ovim kuloarima. Ulje na vatru, dakako, dolijeva i to što je HDZ danas raslojeniji nego ikada, a oni koji su nezadovoljni Plenkovićem svoje bi nezadovoljstvo mogli pokazati baš na Grabar-Kitarović. O prebjegu dijela članstva u Škorinu momčad otvoreno se govori u HDZ-u, u kojem se županijski ogranci, pa i dio Predsjedništva, otimaju kontroli, te dijelom javno, a dijelom ispod stola koketiraju sa Škorom. Koliko je situacija za predsjednicu riskantna i do koje joj mjere još jedan mandat, pa čak i toliko željeni ulazak u drugi krug, bježi iz ruku, govori i RTL-ova posljednja anketa o rejtingu predsjedničkih kandidata prema kojoj bi Grabar-Kitarović biralo 26,8 posto ispitanika, dok bi se za Zorana Milanovića opredijelilo njih 25,4 posto, a za Škoru 21 posto birača. Škoro od sva tri kandidata, u usporedbi sa studenim, bilježi i najveći rast popularnosti, dok predsjednica od rujna bilježi četiri uzastopna mjeseca pada potpore. U odnosu na studeni, pala je za gotovo dva posto, Milanović je na sličnoj razini kao i prošlog mjeseca, dok je Škoro u odnosu na studeni porastao za četiri posto te se ozbiljno približio Grabar-Kitarović s kojom, uostalom, i vodi kampanju na istom biračkom polju. Predsjedničinu timu glavobolju zadaju i podaci koji se odnose na drugi krug. Naime, ako se ona i Škoro nađu u drugom krugu, ovoga bi glazbenika biralo 50 posto ispitanika, što je također osjetan rast od studenoga, kada mu je bilo naklonjeno njih 45,6 posto, a aktualnu predsjednicu u srazu s njime biralo bi 45,2 posto ispitanika, dok su podaci u studenome pokazivali da bi je izabralo 49,2 posto. Zanimljivo, gotovo 80 posto SDP-ovaca u okršaju između predsjednice i Škore biralo bi Škoru. I u slučaju da Škoro u drugi krug uđe s Milanovićem, smiješi mu se uvjerljiva pobjeda – biralo bi ga, naime, 52,9 posto ispitanika, što je također osjetan rast u odnosu na studeni, kada je uživao potporu od 49,6 posto. Za Milanovića bi u ovom scenariju glasalo 43,5 posto ispitanika, a i on u odnosu na studeni bilježi pad, jer tada mu je podršku davalo njih 46,3 posto. Dakle, uzmu li se u obzir ovi podaci, pa i stanje na terenu, jasno  je da situacija za predsjednicu nije optimistična, a ako je suditi po onome što smo dosad vidjeli u kampanji, i ona se sama malo pogubila.



Nevješti Anušić

Dobro upućeni u politička zbivanja tvrde kako bi za Grabar-Kitarović bilo bolje da je kampanju bazirala na šutnji te da u nju još nije ni ušla, jer ono što je izrežirao nevješti Anušić, pa i ona sama, ne ulijeva nadu. Sve je počelo još na predstavljanju kandidature, kada su pred predstavnike medija, osim predsjedničina govora, stigle i upute o ponašanju na pozornici, uslijedila je blamaža na rođendanu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, a zatim je otišla i korak dalje te je, na zgražanje velikog dijela javnosti, ustvrdila kako bi svojem frendu Bandiću nosila kolače u Remetinec. Do koje je mjere predsjednica spremna doći do srca desnih birača, svjedoči i njezin in memoriam Slobodanu Praljku. Da joj je uistinu stalo do pokojnog generala, tada bi se, primjerice, prije godinu dana pojavila na njegovoj komemoraciji, a ovako, prisjećajući ga se na društvenim mrežama, odašilje poruku da manično grebe po Škorinu terenu pokušavajući vratiti dio birača koji dvoje između nje i njega. Nije se predsjednica pretjerano precizno izjasnila ni o štrajku u školama, pripoćenje u kojem je za tu situaciju okrivila Vladu Zorana Milanovića jednostavno je neprimjereno jer HDZ je na vlasti četiri godine, a Plenkovićev pristup zahtjevima koji su stigli iz tog sektora trajao je više od mjesec dana. Koliko je sve otišlo u krivom smjeru, potvrđuju prepucavanja oko prvoga predsjednika Franje Tuđmana, zbog kojega se na Škoru obrušio kompletan HDZ, uključujući i Gordana Jandrokovića koji je konstatirao da je Tuđmanovo djelo veliko i preveliko za patuljke politike koji od toga pokušavaju profitirati. Dok se HDZ kitio Tuđmanovom ostavštinom prozivajući Škoru da se pokojnog predsjednika nije ni sjetio na dan njegove smrti, Škoro je sa svojim timom na Mirogoju palio svijeće na grobu Franje Tuđmana.

Nekoliko gafova

Nekoliko Škorinih gafova ipak je uspjelo pasti u drugi plan pa je postalo razvidno da je uistinu ozbiljan kandidat na predsjedničkim izborima kojemu na ruku idu krivi potezi Andreja Plenkovića i niz samoranjavajućih ispada predsjednice Grabar-Kitarović koji su je iz prve favoritkinje izborne kampanje pretvorili u kandidatkinju koja mora strahovati od ulaska u drugi krug. Ne uspije li predsjednica, bit će to njezin, ali i Plenkovićev poraz, te uvertira u njegov politički kraj. Znaju to vrlo dobro HDZ-ovci koji su Škoru pokušali rušiti na svim poljima, pa i preko žene Srpkinje, međutim, čini se da među novim naraštajima desničara ta strategija više ne pali. Grabar-Kitarović sada ne preostaje puno prostora za manevre, zna to ona bolje od svih, jer istom je stazom kojom Škoro prolazi danas, ona prolazila prije pet godina u srazu s Josipovićem, kojega je skupo stajala njegova bezličnost, dok će ona, kako se sada čini, platiti cijenu svoje ličnosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI