KIM JONG-UN PROGLASIO POBJEDU NAD COVIDOM-19: ‘Veliki vođa’ priznao bolest, njegova sestra optužila Seul za ‘širenje epidemije u njezinoj zemlji’

Foto: Guliver Image / Korean Central News Agency

Nakon što se nije dugo pojavljivao u javnosti, sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un proglasio je u srijedu “očitu pobjedu” u borbi s Covidom-19. Njegova sestra Kim Yo-jong je rekla kako je i on sam bio bolestan, a pritom je optužila Seul za širenje epidemije u njezinoj zemlji.

Na sastanku sa zdravstvenim radnicima i znanstvenicima Kim Jong-un je izrazio zadovoljstvo zbog “pobjede (…) u borbi s opakom pandemijskom bolesti”, objavila je državna agencija KCNA.

“Pobjeda našeg naroda je povijesni događaj koji je još jednom pokazao svijetu veličinu naše zemlje, nevjerojatnu otpornost našeg naroda i lijepe nacionalne običaje kojima se ponosimo”, rekao je Kim Jong-un.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je bila među prvim zemljama koje su u siječnju 2020. zatvorile granice nakon pojavljivanja virusa u susjednoj Kini. Prvi slučaj oboljenja od koronavirusa objavili su 12. svibnja iste godine, a Kim Jong-un je osobno nadzirao suzbijanje epidemije.

“Dragi vođa”, kako ga nazivaju u Sjevernoj Koreji je naglasio da je “upravljanje epidemijom čudo dosad neviđeno u svjetskoj povijesti javnog zdravstva”.



Njegova sestra je potvrdila kako je Kim Jong-un dok je bio bolestan imao “visoku temperaturu dok je bio u karanteni, ali ni na trenutak nije mogao leći jer je razmišljao o onima za koje je odgovoran”.

Ovo je prvi put da je Pjongjang priznao da je Kim Jong-un bio zaražen koronavirusom.

Kim Yo-jong je ujedno optužila Južnu Koreju da je odgovorna za epidemiju u njezinoj zemlji i nazvala je to “zločinom protiv čovječnosti” te zaprijetila Seulu “snažnom odmazdom”.

Iz Južne Koreje je odmah stigao odgovor čime su odbijene “neutemeljene optužbe” te “uvredljivi i prijeteći komentari” Pjongjanga.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI