KIM PRIZNAO DA LJUDI NEMAJU ŠTO JESTI: ‘Riješite situaciju s hranom za narod’

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong Un u utorak je priznao kako pandemija koronavirusa i prošlogodišnji tajfun utječu na situaciju s hranom u njegovoj zemlji.

Na plenarnoj sjednici središnjeg odbora Radničke stranke, Kim je pozvao dužnosnike da riješe “situaciju s hranom za narod” koja “sada postaje napeta”, javila je državna novinska agencija KCNA.

Uzrok tomu je i djelomičan neuspjeh poljoprivrednog sektora po pitanju proizvodnje žitarica zbog lanjskog tajfuna, kao i oštre međunarodne sankcije koje su nametnute zbog toga što zemlja razvija svoje nuklearno naoružanje.

Nakon pojave koronavirusa Sjeverna Koreja je brzo zatvorila granice. Potez se pokazao kao loš jer je narušena vanjska trgovina s Kinom.

Tomas Ojea Quintana, UN-ov stručnjak za ljudska prava koji prati stanje u Sjevernoj Koreji u ožujku je Vijeću za ljudska prava (HRC) rekao da utjecaj pandemije pridonosi “smrtima zbog gladi”. Čak i prije pandemije koronavirusa, više od 40 posto stanovništva nije imalo sigurnu opskrbu hranom u toj zemlji.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI