‘KINA I RUSIJA PRIJETNJA MULTIPOLARNOM SVIJETU’! Scholz: ‘Namjeravamo postati jamac europske sigurnosti, ali moramo i izbjeći podjelu svijeta na blokove poput hladnoratovskih‘

Foto: Guliver Image/AP/Michael Sohn

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je u ponedjeljak u članku za Foreign Affairs kako treba spriječiti stvaranje blokovske podjele kao u Hladnom ratu, dok je apelirao na izgradnju novih partnerstva.

Zapad se mora zauzeti za demokratske vrijednosti i zaštititi otvorena društva, “ali također moramo izbjeći iskušenje da ponovno podijelimo svijet na blokove. To znači uložiti sve napore u izgradnju novih partnerstava – pragmatično i bez ideoloških naočala”, napisao je Scholz.

Posebno je istaknuo Kinu i Rusiju kao dvije zemlje koje predstavljaju prijetnju multipolarnom svijetu, pri čemu je potrebno jače europsko i transatlantsko jedinstvo kako bi se nadvladala ta prijetnja.

“Transatlantsko partnerstvo ostaje ključno za suočavanje s izazovom ruske prijetnje napada na saveznički teritorij, dok kinesko okretanje prema izolaciji i njezin pristup Tajvanu zahtijevaju od Europe i Sjeverne Amerike da uspostave nova i snažnija partnerstva sa zemljama diljem svijeta.

Nijemci namjeravaju postati jamac europske sigurnosti kakvog očekuju naši saveznici, graditelj mostova unutar Europske unije i zagovornik multilateralnih rješenja globalnih problema”, u zaključku je napisao Scholz. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI