KINEZI IPAK NE POMAŽU RUSIJI? Iako su dvije zemlje potvrdile partnerstvo ‘bez granica’

Screenshot

Visoki američki dužnosnici su dva mjeseca nakon što su upozorili da bi Peking mogao pomoći Rusiji u borbi protiv Ukrajine, rekli su da nisu uočili otvorenu kinesku vojnu i gospodarsku pomoć Moskvi, objavio je Reuters.

Istaknuli su da su i dalje na oprezu u pogledu kineske dugoročne potpore Rusiji općenito, ali da se vojna i gospodarska pomoć od koje su strahovali nije dogodila, barem ne za sada.

Američki predsjednik Joe Biden priprema se za posjet Aziji ovaj mjesec kojim će dominirati uspon Kine i njegova administracija uskoro će objaviti prvu nacionalnu sigurnosnu strategiju za Kinu koja postaje velesila.

“Nismo vidjeli da Narodna Republika Kina pruža izravnu vojnu pomoć ruskom ratu protiv Ukrajine niti sustavne napore da pomogne Rusiji da izbjegne naše sankcije. Nastavljamo pratiti Narodnu Republiku Kinu i svaku drugu zemlju koja bi mogla pomoći Rusiji ili na neki drugi način izbjeći američke i partnerske sankcije”, rekao je dužnosnik Bidenove administracije.

Osim što izbjegava izravno podržati ruski rat, Kina izbjegava i sklapanje novih ugovora između svojih državnih naftnih rafinerija i Rusije unatoč velikim popustima. U ožujku je kineska državna grupa Sinopec suspendirala pregovore o velikom ulaganju u petrokemijsku industriju i plin u Rusiji.



Američka veleposlanica pri UN-u pozdravila je prošli mjesec suzdržanost Kine prilikom glasanja u UN-u o osudi ruske invazije na Ukrajinu kao “pobjedu”. No Kina je odbila osuditi rusko djelovanje u Ukrajini i kritizira zapadne sankcije Moskvi.

Inače, trgovina između Rusije i Kine porasla je u prvom kvartalu i dvije zemlje potvrdile su u veljači partnerstvo “bez granica”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI