Kinezi postaju strateški partner u hrvatskoj brodogradnji?

Facebook / Screenshot

Posjet kineskog premijera Lia Keqianga i cijele kineske delegacije od preko 250 članova jučer je u Zagrebu odrađen u velikom stilu i uz brojne sastanke i prijeme,  s premijerom Andrejom Plenkovićem, predsjednicom Republike Kolindom Grabar- Kitarović i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Najvažniji su bili razgovori o gospodarstvu i ulaganjima Kine u Hrvatsku javlja Jutarnji list.

Osim što je najavio mogućnost povećanja međusobne robne razmjene (trenutačno je na oko milijardu eura) i izrazio spremnost na veći uvoz roba iz Hrvatske, otvoreno je iskazao interes NR Kine za ulazak u golemi infrastrukturni projekt, gradnju i upravljanje nizinskom prugom na dionici Rijeka – Karlovac.

U gospodarskom smislu je jučerašnji posjet kineskog premijera Zagrebu donio još jednu potencijalno važnu novost: Kinezi su najavili da bi mogli biti strateški partneri za Uljanik Grupu, o čemu će biti razgovora u Zagrebu 16. travnja, kada dolaze predstavnici jednog od vodećih državnih kineskih brodogradilišta CSIC, piše jutarnji.hr

Posjet kineskog premijera i njegove brojne delegacije nastavlja se danas i sutra u Dubrovniku, a zajedno s premijerom Plenkovićem kineski premijer Keqiang danas će obići gradilište Pelješkoga mosta. Inače, ovo je šesti susret Lija i Plenkovića u samo dvije i pol godine, a službeni odnosi Zagreba i Pekinga krenuli su uzlaznom putanjom nakon što je kineska državna kompanija China Road and Bridge Corporation prošle godine izabrana za graditelja Pelješkog mosta.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI