Klub HDZ-a: Petrov je dužan staviti mandat na raspolaganje!

Patrik Macek/PIXSELL

U ovakvim okolnostima teško je nastaviti normalan rad, kaže Bačić

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, obrazložio je zašto je tražio stanku u Saboru.

“Kao što je nama zastupnicima i javnosti poznato, Klub HDZ-a, kao nositelj prijedloga za razrješenjem dužnosti predsjednika Sabora, Bože Petrova, zajedno s još određenim brojem klubova, ukupno 79 zastupnika u Saboru, koji čine natpolovičnu većinu, podnio je u petak zatjev za razrješenjem predsjednika Sabora. Na taj način Božo Petrov nema politički niti demokratski legitimitet da dalje predsjedava sjednicom Sabora. Jedno od najstarijih parlamentarnih pravila nalaže da kad predsjednik Sabora, Božo Petrov, izgubi politički legitimitet, jer je apsolutna većina od 79 zastupnika potpisala zahtjev za njegovu smjenu, onda je dužan, sukladno tom najstarijem parlamentarnom pravilu, prvo svoj mandat staviti na raspravljanje. Tražimo da na prvu točku dnevnog reda stavite raspravu o glasovanju o povjerenju predsjedniku Sabora”, zatražio je Bačić, prenosi N1.

“Ukoliko to nemate namjere, onda predlažem u ime Kluba HDZ-a da se odmah sazove sjednica Predsjedništva Sabora, na kojoj ćemo definirati način funkcioniranja Sabora u sljedeća četiri dana, s obzirom na novonastalu situaciju”, rekao je Bačić.

“Želim jasno reći u ime kluba HDZ-a, kako ne bi bilo dvojbi želi li HDZ raspraviti pitanje povjerenja ministru financija Zdravku Marića, a koji je prijedlog za njegovim opozivom podnio Klub zastupnika SDP-a. Tražimo da sutra Sabor raspravi o pitanju povjerenja ministru financija, Mariću, da bi otklonili bilo kakvu raspravu na tu temu. Gospodine predsjedniče, jedino ispravno demokratsko postupanje bilo bi kad biste za danas zakazali raspravu i glasovanje o povjerenju vama. U ovakvim okolnostima teško je nastaviti normalan rad”, zaključio je Bačić, dodavši da očekuje očitovanje Petrova o njihovu zahtjevu.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI