‘KOCKA JE BAČENA’! Vjesnik ide u likvidaciju

Foto: Wikipedia

Pri završetku je dugotrajna agonija vezana uz to što će biti s Vjesnikom d.d., tiskare u većinskom državnom vlasništvu. Glavna skupština Vjesnika u utorak je donijela odluku o prestanku tog društva nad kojim se pokreće postupak redovne likvidacije. Isto tako je odlučeno da se ukupni gubitak prošle godine od 7,76 milijuna kuna “prenese u sljedeće razdoblje”.

Skupština je donijela odluku da se za likvidatora Vjesnika d.d. imenuje odvjetnik Tomislav Orehovec i da se u sudski registar upisuje tvrtka Vjesnik dioničko društvo tiskarsko izdavačke djelatnosti u likvidaciji, skraćenog naziva Vjesnik d.d. – u likvidaciji.

Odluka o likvidaciji uslijedila je nakon više puta isticanih najava kako bi se u neboder Vjesnika i aneks mogle preseliti neke vladine službe i druge institucije.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine potkraj prošle godine pokrenulo je obnovu dijela kompleksa Vjesnika s namjerom osnivanja Ureda za obnovu s desecima činovnika. Istodobno su suvlasnici tog kompleksa oglasili prodaju uredskih prostora.

Za uređenje Ureda za obnovu bilo je planirano 8,5 milijuna kuna bez PDV-a, useljenje je bilo planirano početkom travnja, no ništa od toga se nije ostvarilo.



Dok je to trajalo, Allegheny financial, kao jedan od suvlasnika kompleksa Vjesnik, oglašavao je prodaju uredskih prostora u tri objekta u sklopu kompleksa.

Osim te nekretninske tvrtke i tiskare Vjesnik d.d., većinski suvlasnici kompleksa u sklopu Vjesnikova nebodera su i Konzum plus (sljednik Tiska u sklopu nekadašnjeg Agrokora), Republika Hrvatska te VLM Cvjetno nekretnine – tvrtka kojoj osnivač Večernji list.

Izuzevši još nekoliko manjih suvlasnika, od kojih su neki i u stečaju, upravo su većinski vlasnici Vjesnikova kompleksa oni koji su posljednjih trideset godina preuzimali dijelove vlasništva u neboderu i okolnim zgradama, da bi zatim napustili taj prostor.

Prvo je kompleks u sjeni Vjesnikova nebodera napustio EPH (sada Hanza Media) 2003., potom Tisak, a odlaskom Večernjeg lista u Buzin prije desetak godina i gašenjem Vjesnika 2012. iz tog “hrama” novinarstva otišla je i posljednja ozbiljna novinska redakcija.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI