KOJI SU PLANOVI EUROPSKE KOMISIJE ZA SRBIJU? Procurio je dokument iz Bruxellesa, evo i što stoji u njemu

Foto: Ivana Batev/Cropix

Beogradski mediji u utorak su objavili kako u dokumentu iz Bruxellesa stoji da Europska komisija ne otvara nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom tako dugo dok se ne ispune uvjeti o slobodi medija i vladavine prava.

Navode kako je Europska komisija pripremila izvješće u formi “non-papera”. U formi se navodi da prema ranije predviđenoj metodologiji ne bi trebalo otvarati nova poglavlja u pregovorima dok Srbija ne ispuni uvjete iz poglavlja 23 i 24.

TV N1 Beograd imala je uvid u izvješće te iznosi kako u pogledu slobode medija, unatoč sastancima radne skupine za sigurnost novinara, slučajevi prijetnji i nasilja nad novinarima i dalje predstavljaju problem, te da je potrebno uložiti napor kako bi se stvorilo ozračje za nesmetano ostvarivanje prava slobode izražavanja.

“Prema preliminarnim izvješćima i zaključcima promatrača iz OESS-a i ODIHR-a, tijekom predizborne kampanje su u velikoj mjeri poštivane temeljne slobode, ali su zbog niza nedostataka bili neravnopravni uvjeti borbe, koji su favorizirali vlast”, ističe se.

“Usprkos ovom pozitivnom razvoju događaja, ostaju neriješeni brojni izazovi koji se tiču nepristranosti, učinkovitosti i profesionalizma pravosuđa, pristupu pravdi i visokokvalitetnoj obuci”, napominje Europska komisija.



Ističu i kako je Srbija uvela izmjene u cilju poboljšanja mjerenja svog dosadašnjeg rada, te da je neznatno povećan broj optužnica i pravomoćnih presuda za slučajeve korupcije na visokoj razini, ali nije bilo slučajeva konfiskacije imovine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI