Kolakušić najavio velike stvari: ‘Ove nedjelje krećem s hrvatskom pričom!’

screenshot

Zastupnik u Europskom parlamentu Mislav Kolakušić bio je gost Novog dana uživo iz Strasbourga.

Upitan o tome kako to da ga dugo nismo viđali u javnosti, Kolakušić je rekao: “U javnosti sam cijelo vrijeme. Govorim u Europskom parlamentu, ali to medije nije zanimalo. Prenosi se tko kuha čobanac s Facebooka, a prave teme nikom nisu zanimljive”.

“U ovu nedjelju krećem s hrvatskom pričom”, rekao je Kolakušić.

Upitan o pismu koji su u ponedjeljak hrvatski eurozastupnici poslali, a tiče se zelenog svjetla Hrvatskoj za Schengen, Kolakušić je kazao: “To je jedna od rijetkih stvari oko koje se svi mi eurozastupnici slažemo. Biti izvan Schengena je kao da dođete na obiteljsko druženje, svi su u glavnoj kući, a vas smjeste u kućicu za alat.”

Kolakušić smatra kako je najvažnija politička volja za donošenje ovakve odluke.

“Sve ovisi o političkoj odluci. Hrvatska je spremna već nekoliko godina za Schengen, tu nema nikakve dvojbe. Ja sam iznimno zadovoljan svime”, rekao je Kolakušić.



Osvrnuo se i na ilegalne prelaske granica. “Postoje propisi o načinu prelaska granice. Ukoliko netko ilegalno prijeđe, mora biti propisana kazna zatvora. Ako imate nekoliko ilegalnih migranata koji pređu granicu, ako se izrekne kazna zatvora i novčana kazna, to više nikome neće pasti napamet”, kazao je Kolakušić.

Bugarska i Rumunjska još su 2011. godine dobile zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, ali još uvijek nisu postale članice Schengenskog prostora. Upitan o tome što misli da će biti s Hrvatskom, ističe:

“Rumunjska je sada nažalost po svim pokazateljima daleko ispred nas. Mi smo predzadnja država EU nažalost, a trebali smo biti u sredini”.

“Kada se saberu sve prednosi i sve mane, mi nismo iskoristili do sada gotovo ništa. Zato što smo politički nevidljivi. Mi smo cijelo vrijeme ponašamo ponizno, a u Hrvatskoj se ponašamo kao da smo jako veliki”, dodaje.

Komentirao je i Dubravku Šuicu kao kandidatkinju za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju.

“Isposlovao je potpredsjednicu komisije za demografiju, što je najpodrugljivija stvar u državi u kojoj su ljudi masovno iselili. Onaj problem koji se vidi kod nas, gdje se za ministre biraju prijatelji iz djetinjstva, takva je situaciju i u Europskoj komisiji. Je li moguće da jedna Njemačka nema kvalitetniju osobu od Von der Leyen?”, pita se Kolakušić.

Nije se htio osvrtati na hrvatske teme. “Ovdje smo sad u Europskoj uniji, tu ćemo samo o europskim temama”, rekao je.

Kazao je kako se nada da će stara Komisija dati zeleno svjetlo za Schengen te kako neće glasati za novu Europsku komisiju.

Osvrnuo se i na činjenicu da u Europskom parlamentu djeluje kao nezavisni zastupnik te kako nije član niti jednog kluba.

“Oni dobiju liste kako trebaju glasati. Vi ne možete doći ako ste u jednoj grupaciji od sto, vi nikada ne možete doći na red. Bolje je biti nezavisni zastupnik nego nečiji dizač ruku. Nisam došao da bih se priklanjao nekim interesima kojima ne vjerujem”, rekao je Kolakušić.

“Trenutno je jedna ogromna koalicija na vlasti. Imamo jednu široku koaliciju koja se o apsolutno svemu dogovara i mi. U pravu govora mi smo u velikoj prednosti u odnosu na političke grupacije”, dodaje.

Istaknuo je kako je znatno više očekivao od Europskog parlamenta te da je očekivao razgovore o pravim temama.

“Mi govorimo o situaciji u Hong Kongu, umjesto da raspravljamo o situaciji u Španjolskoj, odnosno Kataloniji. Stavljena je tema prosvjeda u Kataloniji na dnevni red za raspravu i odbijena je. Svi vole probleme u vlastitoj kući staviti pod tepih”, rekao je Kolakušić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI