KOLIKO SU NESTAŠNI U KAMPANJI BILI MILANOVIĆ I PLENKOVIĆ? ‘Nije protuzakonito, no nije korektno, ali jedna stvar je ipak prava prevara’

Lokalni izbori slijede nam u nedjelju, a kampanja i promocija ona neslužbena traje odavno.

No, velik komad pozornosti oteli su premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović, politički najmoćniji ljudi u državi koji se na ovim izborima, barem službeno, uopće ne natječu.

Osim njihovog, sada već kroničnog prepucavanja oko neizbornih tema poput pozicije predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda ili imenovanja veleposlanika, predizborno vrijeme obilježile su i međusobne optužbe da sudjeluju u kampanji i tako pomažu kandidatima svojih političkih opcija, točnije SDP-a i HDZ-a.

No, da se njih pita, obilaženje gradova diljem Hrvatske s kampanjom nema baš nikakve veze.

“Ovime ne kupujemo glasove umirovljenika, ovo je potez odgovorne Vlade”, izjavio je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković kad su ga novinari pitali zašto se s covid-dodatkom, odnosno jednokratnom novčanom pomoći za umirovljenike čekalo do izbora.



No, zato je Milanoviću poručio kako se ‘ bori za par džepova SDP-a, on je u kampanji’.

Predsjednik Milanović, s druge strane, te optužbe odbacuje. Tijekom obilaska porušenih dijelova Siska rekao je da su ga zvali i u Split, gdje vlada HDZ.

“Tamo gdje me pozovu, tamo i odem. Ja sam predsjednik države, ne mislim izmještati ured kao bivša predsjednica, što je bio njezin izbor, ja ću ovako”, rekao je Milanović novinarima o tome.

No, je li to baš tako? Naravno, iluzorno je očekivati da ijedan od njih otvoreno kaže da teren obilaze kako bi svojom prisutnosti utjecali na birače.

No, jednako je teško očekivati da građani ne shvate kako je njihova uloga u ovim lokalnim izborima sve samo ne ona objektivnog promatrača. U većem ili manjem omjeru. Trojicu političkih analitičara zamolili smo za komentar kako su se Milanović i Plenković ponašali tijekom ove predizborne kampanje.

‘Nije primjereno da premijer i predsjednik koriste svoju poziciju uoči lokalnih izbora’

Izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Goran Čular kaže, niti je primjereno da predsjednik Vlade koristi svoju poziciju, a niti da to čini predsjednik države.

“Oni se mogu praviti, no svi vidimo da i Vlada koristi svoju poziciju toga što je Vlada da bi faktički sudjelovali u lokalnim kampanjama, isto je loše ako ne i gore što predsjednik države po Ustavu nije član stranke, što vuče niz simboličkih odnosa prema svakodnevnoj politici gdje bi trebao stajati sa strane i ne bi trebao se petljati”, rekao nam je Čular.

Dodaje, i jedan i drugi su uzeli potpuno neprimjerene uloge.

Premijer Andrej Plenković zaista je intenzivno obilazio Hrvatsku. U Makarskoj je gradonačelniku i uručio Ugovor o darovanju državne nekretnine, odnosno gradu je država predala 23 tisuće kvadratnih metara na gradskoj plaži.

Posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji Plenković je iskoristio za obilazak gradilišta Pelješkog mosta, starog HDZ-ovog izbornog ‘asa iz rukava’.

“Nekorektno je i ne postaje više korektno time što će reći da su tako radili i njihovi prethodnici”, smatra Čular.

‘Problem je kada Plenković funkciju premijera spaja s dužnosti predsjednika HDZ-a’

Politički analitičar Tomislav Stipić nam kaže, predsjednik Vlade ima poziciju da je i predsjednik stranke.

“Meni je čak normalno da kao predsjednik najveće stranke sudjeluje u kampanji, no ono što smatran nekorektnim je što kao predsjednik Vlade svoju poziciju koristi da bi putovao Hrvatskom na račun poreznih obveznika i obilazio gradove u kojima njegovi kandidati pretendiraju dobiti izbore za župane, gradonačelnike i načelnike i da se u takvim prilikama koristi situacija da Vlada nešto daje tim gradovima u smislu zemljišta ili projekata, što nije točno, to je imovina građana. Tu se ljude dovodi u zabludu i njima se svjesno manipulira”, smatra Stipić.

Naglašava, problem je kada on funkciju premijera spaja s dužnosti predsjednika HDZ-a i državnim sredstvima utječe na javno mnijenje.

Što se pak predsjednika Milanovića tiče, Stipić smatra da se njegova uloga ne može uspoređivati jer on kao predsjednik ne raspolaže s financijskim sredstvima, već dolazi kao figura, odnosno kao institucija.

“Na kraju, njegov posao je da sudjeluje u javnom životu i posjećuje sve hrvatske regije i gradove ako može jer je izabran na neposrednim izborima kao jedini takav i to je bitno. On ide u krajeve odakle mu stiže poziv, neovisno o tome tko je na vlasti. Iskreno, od njega nisam čuo niti jednu rečenicu koja bi se mogla protumačiti kao navijanje za bilo kojeg kandidata u tim gradovima, i takve izjave Plenkovića držim deplasiranima je to nije istina”.

No, zanimalo nas je utječe li činjenica da je Milanović već mjesecima najpopularniji političar koji se u svojim istupima ne libi ozbiljno uvrijediti Plenkovića na rejting HDZ-a uoči izbora, pa da na taj način neizravno sudjeluje u kampanji?

Stipić kaže, točno je da je Milanović najpopularniji političar, to mu je donijela njegova neposrednost i izbjegavanje lažne političke korektnosti, ali ne misli da koristi svoj ugled da bi pomogao nekom od kandidata na lokalnim izborima.

‘Zanimljivo je kako se tempiraju otvaranja, prigodne odluke Vlade i oni to ne skrivaju’

Politički analitičar Višeslav Raos s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu smatra da je premijer u kampanji bio više, kao i drugi članovi Vlade koji su tempirali posjete i sastajali se sa svojim kandidatima lokalnim dužnosnicima.

“Zanimljivo je kako se tempiraju otvaranja, prigodne odluke Vlade i oni to ne skrivaju. Premijer to može demantirati, no ministar Oleg Butković, koji direktno sudjeluje u promo spotu s kandidatom za splitskog gradonačelnika ne može. To se događa i drugdje, Francuska se nameće kao primjer jer smo sustav lokalne samouprave složili prema francuskom modelu”.

S druge strane, kaže nam Raos, Milanović hoda gdje hoda.

“On se djelomično sastajao s nekima iz SDP-a, ali otkad je došao na mjesto predsjednika, vidim njegov karakter, sukob s premijerom i potrebu da svakome kaže što misli. No, ne vidim da se previše miješa u rad SDP-a. Mislim da je bio dosta distanciran”.

‘Je li Milanović vođa oporbe? Nije. Je li najistaknutiji kritičar Plenkovića? Jest!’

Dodaje, njegovo ponašanje je odnos personaliziranog mandata više nego što vuče za SDP.

“Je li on vođa oporbe? Nije. Je li najistaknutiji kritičar Plenkovića? Je, ali to više govori o Peđi Grbinu“.

Raos zaključuje, za Milanovića bi se prije moglo reći da nije u kampanji, dok za Plenkovića u to nema sumnje.

I tu nema ništa protuzakonito. No je li korektno?

“Nije u redu, trebali bismo jače razdvajati lokalnu i nacionalnu politiku, smeta me da imamo neke ministre kao kandidate koji ne misle prestati biti ministri, to je prevara birača”, zaključuje Raos.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI