Kolinda Grabar-Kitarović sastat će se danas s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovom

Jurica Galoic/PIXSELL

Predsjednica je jučer izjavila kako od Rusije ne treba praviti neprijatelja, ali kako moramo čvrsto braniti načela teritorijalnog integriteta i prava zemalja da same odlučuju o svojoj budućnosti

Na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti s posebnom se pozornošću očekuje govor američkog potpredsjednika Mikea Pencea koji će prvi put službeno Europljanima otkriti vanjsku politiku nove američke administracije i novu sigurnosnu i obrambenu politiku Donalda Trumpa.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastat će se danas s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovom.

Predsjednica je jučer izjavila kako od Rusije ne treba praviti neprijatelja, ali kako moramo čvrsto braniti načela teritorijalnog integriteta i prava zemalja da same odlučuju o svojoj budućnosti. Prethodno je upozorila da se Rusija nelegitimno suprotstavlja integracijama zemalja jugoistočne Europe u EU i NATO .

Odnosi s Rusijom odvijaju se na dva kolosijeka: prvi je čvrsta obrana načela međunarodnog prava, a drugi je suradnja u borbi protiv terorizma, u Siriji i stabiliziranju prilika na jugoistoku Europe, kaže predsjednica. Od Rusije ne trebamo raditi neprijatelja, ali moramo biti vrlo jasni u zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i prava svake države da donosi političke oduke o svojoj budućnosti, rekla je predsjednica novinarima. To se odnosi na Ukrajinu, ali i na BiH, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, dodala je.

Prema njezinim riječima, Rusija nije jedina država koja nastoji iskoristiti to što je proces proširenja EU-a i NATO-a gotovo stao, pa su ljudi počeli tražiti alternativna rješenja. Želimo držati taj euroatlantski proces otvorenim i ne želimo da o tome odluku donosi bilo koja treća strana osim država kandidatkinja i EU-a, istaknula je.



Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na rubu Minhenske konferencije sastala se sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. Pahor je za Slovensku tiskovnu agenciju STA izjavio kako su razgovarali o mogućem budućem sastanku, dodavši kako se nada da će do njega uskoro doći.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI