KOLINDA NAJAVLJUJE DA ĆE UČINITI NEVJEROJATNU STVAR? Već razgledava ponude za opasan poduhvat!

screenshot

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetila je danas Krapinu. Tom je prigodom, uoči 54. Festivala kajkavskih popevki, zbog iznimnog doprinosa očuvanju tradicije Hrvatskog zagorja, kulture i jezične baštine u Gradskoj vijećnici u Krapini Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo uručila Povelju RH za sve ono što je učinjeno u protekle 54 godine.

Kroz ovaj festival živi draga domaća reč, živi zagorska svakodnevica opjevana u lirskim stihovima, žive boje i raskoš zagorskih jeseni na ovim prekrasnim zagorskim bregima, u kletima, pod brajdama kada u ozračju kaja i popevka dohaja – slikovito se izrazila predsjednica prilikom uručivanja Povelje, piše Zagorje.com.

“Posebno se veselim novim uspjesima i novim popevkama i hitovima koje ćemo rado pjevati na svadbama, krstitkama i u kletima na druženjima”, rekla je predsjednica.

“Moja šefica kabineta koja je danas ovdje je Zagorka i ona uvijek inzistira da se dolazi ne samo na Festival već i da se što više posjećuje Zagorje i zato ćemo je danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku Došel bum doma sel si bum pod brajde, koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu, jer je to jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojom domovina spi, sve ono što je izražavalo domoljublje”, rekla je predsjednica, a prenosi Zagorje.com.

Predsjednica Grabar Kitarović je istaknula da je Festival kajkavskih popevki kruna manifestacije Tjedna kajkavske kulture u Krapini te je čestitala organizatorima i poručila da i na lokalnoj, ali i na državnoj razini treba uložiti što je moguće više napora kako bi se sačuvali naši dijalekti. Rekla je da ta manifestacija svake godine iznova podsjeća na ljepotu i bogatstvo hrvatskog jezika bogatog narječjima na kojima su stoljećima stvarana sjajna književna djela koja su obogatila hrvatsku kulturu, baš kao i brojne pjesme izvedene na Festivalu kajkavske popevke.



Dodala je da Povelju RH dodjeljuje za sve ono što su organizatori Festivala učinili u protekle 54 godine, ali i sve ono što se očekuje od njih da će učiniti sljedećih 50 i više godina.

“Posebno se veselim novim uspješnim godinama ovoga festivala i mnogim brojnim hitovima koje ćemo pjevati na svadbama, krstitkama ili jednostavno kad slavimo život”, rekla je.

Predsjednica je ranije posjetila 27. Zagorski gospodarski zbor, najveće okupljalište gospodarstvenika u Hrvatskom zagorju te razgledala ponudu brojnih izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.

Tijekom posjeta Krapini kamere su snimile predsjednicu kako obilazi ponudu na sajmu te razgovara s građanima, a i uživala je na masaži. Predsjednica je snimljena kako isprobava opremu za skok padobranom. Izgleda da je bila toliko uzbuđena da se nije mogla sjetiti riječi padobran, pa se poslužila engleskom inačicom “parachute”( u prijevodu padoboran).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI