KOME IDU OTPACI IZ PARTIJE? Rado bi ih vidjeli u HDZ-u, ali i u jednom saborskom klubu

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Vruća jesen u SDP-u bila je očekivana nakon užarenog ljeta u toj stranci.

Malobrojni pobornici šefa stranke Peđe Grbina grčevito se bore za prevlast, a ima li SDP stabilan Klub u Saboru pita se svaki glasač stranke koju platforma Možemo! polako, ali sigurno gura na treću poziciju.

Većina analitičara potvrđuju kako vruća jesen nije došla preko noći, ona je posljedica “dugih, hladnih zima” koje predstavljaju SDP-ovu bezidejnu i prije svega katastrofalnu stranačku kadrovsku politiku koja je započela još u vrijeme Zorana Milanovića.


Ono što se sada događa, zapravo je borba za o(p)stanak na političkoj sceni i ugodnim pozicijama koje će mnogi izgubiti kad njihova frakcija unutar SDP-a doživi konačan krah.
Svi se pitaju kamo odlaze izbačeni članovi Kluba zastupnika SDP-a, kamo odlaze brojni izbačeni članovi stranke te hoće li možda Andrej Plenković dobiti koju ruku više za stabilnu vladavinu.

Kako Dnevno.hr doznaje iz izvora bliskim toj stranci, postoje saborski zastupnici Partije koji su zainteresirani pojačati Klub Fokusa Darija Zurovca. Mladi gradonačelnik Svete Nedelje od ove jeseni u Klubu je s Veljkom Kajtazijem i Damirom Bajsom te ne bi imao ništa protiv da s kojim liberalnijim SDP-ovcem pojača Klub i zauzme važniju ulogu pri glasanju o pojedinim zakonskim prijedlozima.Mnogi HDZ-ovci također pikiraju, kako ih zovu, “otpatke” iz SDP-a te nemaju ništa protiv da ih prihvate u saborsku većinu.

“Ma mi primamo sve. Samo dođite, he he he”, kroz smijeh je rekao jedan HDZ-ov saborski zastupnik.

Iz Plenkovićeve su stranke primali saborske zastupnike različitih profila i stranačkih pedigrea pa novi SDP-ovci ne bi bili iznimka. Sjetimo se samo dok je većinu “spasio” nekadašnji Milanovićev miljenik Tomislav Saucha, dok je odluku o podršci svojevremeno donijela i antologijska Milanka Opačić. Bilo ih je još mnogo, a HDZ-ovci kažu da pregovaraju sa svima.

“Mi pregovaramo, dogovaramo, pratimo i razvoj situacije u SDP-u. Nisu to žetončići, ima tu kvalitetnih zastupnika čije su ideje slične našima. Možda smo svjetonazorski različiti, no to nije presudno”, rekao je izvor blizak vrhušci HDZ-a.

Iz SDP-a pak dolaze informacije da svatko pregovara sa svakim te da se mnogi zapravo prikrivaju.

“A šta da vam kažem. Imam svoje ja, imam svoju savjest. Dao sam Partiji mladost i starost, a sada me srce boli kad gledam što se događa. Vidjet ćemo tko će kamo i s kim”, rekao je za kraj zabrinuti prekaljeni SDP-ovac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI