KOMŠIĆ POSLAO ‘NON PAPER’: Podržao Izetbegovića, otvoreno optužio Hrvatsku i Srbiju

twitter

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić šefovima diplomacije Europske unije poslao je ‘non paper’ o stanju u zemlju gdje je optužio Hrvatsku i Srbiju o miješanju u unutarnja pitanja evo zemlje.

Kako prenose mediji u BiH, pismo sadrži pet stranica i napisan je datum 25. ožujak.

Unutar pisma, Željko Komšić je iznio osobna stajališta o tome kakvi su problemi zemlje i kako bi ih trebalo rješavati.

Hrvatsku i Srbiju optužio je da se preko stranaka koje vode Čović i Dodik izravno miješaju u unutarnja pitanja BiH, a HDZ BiH i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za “sustavno blokiranje rada i urušavanje državnih institucija”.

“Uloga EU (u BiH) pod značajnim je utjecajem Hrvatske a Hrvatska pokušava zaštiti svoje interese preko EU-a kako bi zadržala utjecaj u BiH, posebice kroz aktivnosti HDZ BiH, sestrinske stranke HDZ-a u Hrvatskoj”, stoji uz ostalo u Komšićevu ‘non-paperu’.HDZ BiH i SNSD on dodatno optužuje da kroz reformu izbornog zakona nastoje zacementirati politike temeljene na etničkim načelima čiji je krajnji cilj uspostava “etnički čistih izbornih jedinica” što on vidi kao ekvivalent ideji o tri entiteta u BiH.

Izrazito važnim problemom ocijenio je i sve veće pritiske Rusije na BiH s ciljem zaustavljanja njezina puta ka članstvu u NATO-u.

Komšiću se ne sviđa ni uloga koju u BiH ima sadašnji sastav delegacije EU-a u Sarajevu.

Ta institucija, po Komšićevu sudu, stalno nešto “pokušava dati Čoviću” i zbog toga radi pritisak na druge političke stranke uključene u pregovore o promjenama izbornog sustava a neke od njih građanske orijentacije pri tom potpuno zaobilazi.

Ministrima vanjskih poslova država EU-a Komšić je sugerirao kako je najvažniji reformski cilj provesti pet presuda Europskog suda za ljudska prava.

Za presudu Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” na čijoj provedbi posebice inzistira HDZ BiH  tvrdi kako je zapravo već provedena jer su istom presudom ionako stavljene izvan snage sporne odredbe izbornog zakona o načinu popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH a Središnje izborno povjerenstvo (SIP) je izradilo svoje upute kojima je ta praznina popunjena.

Komšić je otvoreno podržao zahtjev Stranke demokratske akcije (SDA) da se entitetski Dom naroda pretvori u tijelo reduciranih ovlasti koje bi odlučivalo samo o pitanjima zaštite vitalnih nacionalnih interesa i ne bi više potvrđivalo sve zakone kako je to sada slučaj.

Ministre vanjskih poslova EU-a zaključno je pozvao da poboljšaju koordinaciju sa SAD-om i poduzmu odlučnije korake kako bi suzbili ruski utjecaj na BiH ali i potaknuli provedbu reformi u toj zemlji.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman prošli tjedan predstavio je ‘non-paper’ o Bosni i Hercegovini na Vijeću za vanjske poslove EU-a.

Neslužbenom diplomatskom dokumentu o Bosni i Hercegovini, čiji je pokretač Hrvatska, pridružilo se još pet zemalja.

U njemu se među ostalim kaže da BiH mora ostati u središtu pozornosti EU-a, da je članstvo te zemlje u EU-u i prioritet i težnja, a da bi se to ostvarilo potrebna je sveobuhvatna transformacija cijelog društva.

Jedan od prvih ciljeva na tom putu je stjecanje kandidatskog statusa, za što je potrebno ispuniti 14 prioriteta koje je definirala Europska komisija.

U dokumentu se kaže i da je Bosna i Hercegovina utemeljena na načelu jednakosti triju konstitutivnih naroda i svih njezinih građana bez obzira u kojem dijelu države žive.

Kako bi ispunila političke kriterije, Bosna i Hercegovina mora provesti presude Europskog suda za ljudska prava, kaže se također u dokumentu.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI