KOMŠIĆ PREUZIMA DODIKOVU FOTELJU: Najveći problem su mu zamrznuti odnosi sa Zagrebom

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Željko Komšić u idućih osam mjeseci bit će predsjedavajući tročlanog Predsjedništva BiH koje čini s Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem.

Predsjedavajući se mijenjaju prema načelu rotacije, a sada je došao red na, formalno, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Komšić je za agenciju Fena najavio da će biti mnogo posla te da će, u odnosu na dosadašnje razdoblje u kojem je Dodik predsjedao, biti više redovnih sjednica predsjedništva.

Komšić kaže da će biti mnogo posla te da će biti potrebno sazivati redovne sjednice, umjesto izvanrednih ili telefonskih koje je Dodik preferirao.

“Novom predsjedavajućem se čini da je Dodiku bilo sve drugo važnije od posla na koji je izabran i na kojem formalno-pravno prima plaću”, prenosi Fena Komšićeve riječi.



Osim izazova pandemije, Komšić je za Fenu spomenuo i vanjsku politiku, gdje očekuje “povećanje međunarodnih kontakata” nakon dolaska novog visokog predstavnika Christiana Schmidta. Istaknut je i problem zamrznutih odnosa sa službenim Zagrebom koji odbija komunicirati s Predsjedništvom BiH dok je Komšić jedan od tri člana.

“Za Komšića je takva politika službenog Zagreba besmislena i ne donosi ništa dobro nikome te smatra da bi bilo dobro kada bi se takav njihov stav promijenio budući da postoji potreba za sastancima na bilateralnom i multilateralnom nivou”, piše Fena.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI