KOMŠIĆ SE SPREMA ZA JOŠ JEDAN MANDAT: ‘Zauzet ću tvrd stav prema Hrvatskoj i Srbiji te se zalagati za ukidanje koncepta konstitutivnosti naroda’

Foto: Antonio Balic / CROPIX

U slučaju da na izborima u listopadu dobije još jedan mandat, dosljedno će se zalagati za uspostavu građanske države odnosno za ukidanje koncepta konstitutivnosti naroda, najavio je Željko Komšić, aktualni član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata u svom izbornom programu koji su u četvrtak objavili mediji u BiH.

Njegova glavna predizborna poruka je kako je potrebno dosljedno provesti pet presuda Europskog suda za ljudska prava i na tom temelju izboriti građansku državu uspostavljenu na načelu jedan čovjek, jedan glas.

“Svjesni smo da do ostvarenja tog sna ne može doći preko noći, ali nikada nećemo odustati od njega”, poručio je Komšić potencijalnim glasačima.

Inače, na izborima zakazanim za 2. listopada za poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata natjecat će se samo Komšić i Borjana Krišto iz HDZ BiH. Nju su kandidirale stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora.

Pristalice bošnjačkih i građanskih stranaka u utrci za bošnjačkog člana državnog vrha imaju priliku opredijeliti se između čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i kandidata ujedinjenje oporbe SDP-ovog Denisa Bećirovića pa je to nepovoljnije za Komšića.



Ukoliko dobije još jedan mandat u Predsjedništvu BiH, Komšić će zauzeti “tvrd” stav prema susjednim državama, pa tako i prema Hrvatskoj jer je ustvrdio kako “Zagreb i Beograd pokušavaju oteti BiH njen politički suverenitet”.

Posebice je naveo nerješena granična pitanja, optužujući Hrvatsku da krši teritorijalni integritet BiH neovlašenim upadima na njen teritorij kod Kostajnice.

Komšić želi blokirati gradnju odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Najavio je i kako će tražiti novi ugovor o korištenju vodnih potencijala Buškog jezera kod Livna za potrebe Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI