KOMŠIĆ U NOVOM ISTUPU OPTUŽIO ZAGREB DA ŽELI OSTVARITI RATNI PLAN: ‘BiH će biti građanska država, sviđalo se to nekome ili ne!’

facebook

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić, komentirao je trenutnu situaciju u toj zemlji, a osvrnuo se i na položaj Hrvata, piše Klix.ba.

Komšić smatra kako u novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu BiH ima prijatelja koji će dati podršku nekoj novoj BiH, ali ne treba očekivati da će odraditi posao umjesto njih samih. Ipak, vjeruje kako će doći do nekog pozitivnog pomaka. Općenito, Komšić smatra kako nitko od stranaca neće rješavati probleme u BiH.

Naravno, neizostavna tema bio je Izborni zakon prema kojem je Komšić izabaran za člana predsjedništva kao predstavnik Hrvata, iako ga oni nisu birali. Smatra kako politika HDZ-a uz podršku Zagreba pokušava izmjenama Izbornog zakona zaobići Ustav BiH, a sve u cilju da se naprave čiste etničke jedinice.

Kada su u pitanju pritisci iz Srbije i Hrvatske, Komšić misli kako pritisci iz Beograda nisu direktni jer oni imaju jedan cilj, a to je Republika Sprska.

“Iz Zagreba imamo agresivan stav koji prelazi sve granice ne samo diplomatskog ponašanja, nego i lijepog ukusa. Taj stav ima i predsjednik Zoran Milanović. Zagreb se dakle direktno miješa u unutrašnja pitanja BiH, što je neprihvatljivo u diplomaciji. Cilj im je da maksimalno osnaže svoju filijalu ovdje, a to je HDZ čime žele kontrolu BiH što je u skladu i s ratnim planovima koji su nekada ovdje bili. Ova struktura vlasti u Zagrebu očito neće odustati od toga”, kaže Komšić.



Dao je i savjet Draganu Ćoviću. “Ako misli da su Hrvati ugroženi, kako on to voli reći, neka se obrati sudu u Strasbourgu. Pa ako mu Strasbourg kaže da je on u pravu, nemamo onda što komentirati. Ali on to neće napraviti jer ne može dobiti takvu odluku jer sve ono što on traži kosi se sa konceptom osnovnih ljudskih prava pojedinaca jer je cijela Europa postavljena na tom temelju”, objašnjava.

“BiH mora ići putem građanske države, sviđalo se to nekome ili ne. Priča o građanskoj državi se ne sudara sa pričom o pravima Hrvata, Srba ili Bošnjaka nego se čak proširuje, samo što me ne štitite više kao člana kolektiva, već kao pojedinca. Ali onda gubite moć i privilegije kojima plašite građane, odnosno pripadnike svoje etničke skupine da su mu svi drugi neprijatelji i tako dalje”, tvrdi Komšić.

Što se tiče izbora u Mostaru smatra kako će priča završiti dogovorom na relaciji SDA – HDZ. Dodaje kako su to “stari partneri koji se dobro razumiju te da će tako biti i vuk sit i ovce na broju.

Komentirao je i priznanje Kosova od strane BiH koje koči RS. Stava je da je u zemlji više onih koji smatraju da je Kosovo nezavisna država te da će kao takvo biit priznato.

“Političke odluke o budućnosti ove zemlje se trebaju donositi u BiH. Ova zemlja ne treba biti rob velikodržavnih projekata koji su nas u crno zavili. Naš jedini put samo može biti euro-atlanski jer to donosi mir i stabilnost. Tko je normalan protiv toga?”, pita se Komšić

Facebook Comments

Loading...
DIJELI