KOMUNIKACIJE JEDNOSTAVNO NEMA! ‘Kod nas to tako ne ide, mjerama Vlade nismo ni najmanje zadovoljni’

Foto: Boris Kovačev/CROPIX

Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika od izbijanja afere Ina i uhićenja jedan je najžešćih kritičara te u svojim objavama na društvenim mrežama nije birao riječi kako bi prozvao odgovorne  za najveću  svih dosadašnjih afera koje su potresle Hrvatsku.

Sad je u Točki na tjedan na N1 komentirao utjecaj mjera Vlade na poduzetnike.

“Nismo zadovoljni. Ono što vidimo je jedno vrlo široko zahvaćanje po svim segmentima i dijeljenje novaca ograničavanjem tržišnih cijena. Ono što smo htjeli vidjeti su reforme, ali ovdje se radi isključivo o gašenju požara.

Kako navodi, u koronakrizi su iz Udruge Glas poduzetnika apelirali da se smanje porezi te uvede digitalizacija, ali te su stvari “vrlo stidljivo napravljene”.

“Svi porezi i dalje su jako veliki i teško je poslovati. Ono što nam svima mora biti jasno je da ta 21 milijarda kuna nisu novci premijera Plenkovića ili Vlade, već građana Hrvatske. Ti novci bit će maknuti na tri načina, a to su da ih u proračun uplate građani, drugi je zaduženje a treći je štampanje novaca, odnosno inflacija. Čuli smo puno stručnjaka koji kažu da bi rezultat mjera mogle biti inflacija i nestašice određenih proizvoda, a može se i dogoditi da će ljudi kupovati tamo gdje su proizvodi jeftiniji, poput Slovenije i BiH. Ne mogu predvidjeti budućnost, ali kada sve ovo vidimo, mislim da smo s razlogom zabrinuti”, rekao je.Komentirao je izjavu ministra Davora Filipovića, koji je rekao kako će zabraniti INA-i da izvozi hrvatski plin.

“Nakon izbijanja afere u INA-i, kada se vidjelo kako se upravlja resursima, mislim da je to razumna odluka, iako ona ide kontra tržišnim principima. Ako je jedini proizvođač INA, onda to ne utječe puno na tržište. Nije da imamo tisuću malih poduzetnika koji se bave vađenjem plina”, rekao je.

Kaže da politika kontrolira tržište plina te ne vidi kako će mali poduzetnici imati bilo kakav utjecaj na trgovinu plinom u Hrvatskoj.

“Sve cijene su već podignute. Službena brojka inflacije čini se puno manjom od realnih cijena koje vidimo za stvari koje kupujemo kao građani. Ne vjerujem da će se dogoditi pad cijena, jer povećanje cijene struje nije bilo ugrađeno, a efekt inflacije je kumulativan. Jedan dio ovisi o energiji, a drugi dio o svim ostalim troškovima”, kaže Oreščanin.

Kako navodi, dijaloga između Udruge Glas poduzetnika i Vlade nema. “Nikada nismo kontaktirali Filipovića i Primorca. Nije to dijalog između osoba, već između ministarstava kao institucije Vlade i udruge Glas poduzetnika. Ako netko napusti određenu poziciju i netko ga zamijeni, onda bi se dijalog trebao nastaviti s tom osobom, ali kod nas to tako ne ide”, rekao je Oreščanin.

Kaže kako se ne može planirati trajanje krize te se teško može utjecati na događanja na tržištu.

“Cijene idu gore ili dolje, ali ne po dva ili tri posto, već po 50 posto. Hrvatsko gospodarstvo je jako maleno. Jedan kvart u Münchenu ima jednak BDP kao Hrvatska, a naš utjecaj na globalnim kretanjima gotovo je nikakav. Dolazi nam na naplatu sve ono nečinjenje kroz posljednjih 20 godina. Loše upravljanje resursima dovelo je do ove situacije”, zaključio je Oreščanin.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI