KONAČNI PODACI POPISA STANOVNIŠTVA 2021.: Hrvatska u 30 godina izgubila gotovo 19 posto stanovništva

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Dugo se čekalo na konačne rezultate Popisa 2021., ali javnost će ih konačno saznati u četvrtak. Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će rezultate o ukupnom stanovništvu prema spolu i starosti, te prema narodnosti, vjeri, državljanstvu i materinskom jeziku.

Ipak tu nije kraj jer će se ostali podaci objavljivati sukcesivno i njihova će objava biti pravovremeno najavljena u Kalendaru objavljivanja statističkih podataka, rečeno je iz DZS-a.

U te podatke ulaze demografske karakteristike, poput bračnog stanja, vrste zajednice i obitelji te socio-ekonomske karakteristike stanovništva, kao što su obrazovanje i ekonomska aktivnost.

Iz DZS-a objašnjavaju kako su etno kulturalna obilježja važna na nacionalnoj razini zbog poštivanja odredbi ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina dok podatke o ekonomskoj aktivnosti Hrvatska treba dostaviti Eurostatu sukladno uredbi koja regulira provedbu popisa i dostavu podataka.

Prema Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća od 9. srpnja 2008. o popisu stanovništva i stanova, države članice u roku 27 mjeseci od kraja referentne godine dostavljaju Europskoj komisiji (Eurostatu) konačne podatke i metapodatke.Podsjetimo, popis stanovništva 2021. provodio se od 13. rujna do 14. studenoga u dvije faze. Prva je bila samopopisivanje, a druga popisivanje na terenu. Popis se provodio prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom.

Prema prvim podacima koje je DZS objavio 14. siječnja, Hrvatska je u zadnjih 30 godina izgubila 895.736 stanovnika odnosno 18,7 posto stanovništva.

Treba naglasiti kako broj stanovnika u našoj državi pada od 1991. godine, kada je u njoj živjelo 4.784.265 stanovnika do danas. U 2021., taj je broj pao na 3.888.529 stanovnika.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI