KONAČNO SE ZNAJU ŠKAKLJIVI DETALJI: Objavljeno za što se terete Bandićev šef Groblja, njegova sestra i još troje uhićenih

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Nakon što smo pisali kako je u akciji Uskoka uhićeno pet osoba, među kojima je svakako najzvučnije ime ono Patrika Šegote koji je jutros ispitan u Uskoku, a tereti ga se kao i njegovu sestru Tamaru za korupciju u Gradskim grobljima, Uskok i MUP su poslali priopćenja koja prenosimo u cijelosti.

Priopćenje MUP-a:

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Rijeka) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog počinjenja kaznenog djela primanja mita u gospodarskom poslovanju te 49-godišnjakinjom, njegovom sestrom, zbog kaznenog djela pomaganje u primanju mita u gospodarskom poslovanju.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni 45-godišnjak od prosinca 2019. godine do srpnja 2021. godine, kao voditelj podružnice Gradskih groblja sa sada pokojnim poduzetnikom i vlasnikom dvaju trgovačkih društava iz Sesveta dogovorio da će, suprotno pravilima, njegovim trgovačkim društvima omogućiti dodjelu poslova kojima se izvode radovi za podružnicu Gradska groblja, ali i da će, također suprotno pravilima, njegovim tvrtkama omogućiti dodjelu zemljišta za postavljanje četiri montažna objekta za prodaju robe u Aleji Hermanna Bollea.

Osumnjičeni 45-godišnjak je u zamjenu za navedeno zatražio dio dobiti koja će društva ostvariti te besplatnu izgradnju obiteljske kuće s bazenom na Krku.



Također, utvrđeno je da je prvoosumnjičeni 45-godišnjak u navedenom razdoblju navedenim tvrtkama u vlasništvu sada pokojnog poduzetnika u više navrata, direktno ili putem drugih tvrtki, osigurao obavljanje poslova izvođenja radova za podružnicu Gradskih groblja dogovarajući da njegove tvrtke imaju najpovoljniju ponudu za izvođenje radova na Krematoriju, na mrtvačnici Markovog polja, na mrtvačnici Kašina, odnosno različite radove na poslovima popravaka oštećenja na groblju Mirogoj nakon potresa.

Sumnja se da su na opisani način dogovoreni poslovi u vrijednosti od 3.944.195,14 kuna od čega je naplaćeno 2.883.262,45 kuna, do čega je kao mito prvoosumnjičeni primio najmanje 673.050,00 kuna i to isplatama u korist društva iz Osijeka u vlasništvu njegove 49-godišnje sestre, ovdje drugoosumnjičene za pomaganje u primanju mita.

Također se sumnja da je prvoosumnjičeni tijekom kolovoza i rujna 2020. godine, u istom svojstvu, u dogovoru sa sada pokojnim poduzetnikom, inicirao pokretanje postupka za dodjelu zemljišta za postavljanje četiriju montažnih objekata za prodaju cvijeća i cvjetnih aranžmana, svijeća i suvenira na novoizgrađenom parkiralištu uz groblje Mirogoj.

Kako bi prikrio činjenicu da je on stvarni zakupac mjesta, sada pokojni poduzetnik je od četvero svojih poznanika zatražio da osnuju četiri tvrtke i prijave se na natječaj, dok je prvoosumnjičeni, kako bi onemogućio ostale ponuditelje u prikupljanju potrebne dokumentacije, odredio kratak rok trajanja javnog poziva.

Nakon zaprimljenih 12 ponuda odabrane su četiri najpovoljnije ponude iza kojih se kriju ranije osnovane tvrtke poznanika pokojnog poduzetnika. Navedene tvrtke, iako su dobile prostor, nisu uspjele organizirati poslovanje te su navedene tvrtke po uputi prvoosumnjičenog navedena zemljišta dala u podzakup posve drugom obrt  njegove poznanice, a kako bi ona organizirala poslovanje u naredna tri mjeseca, zbog dolazećeg blagdana Svih svetih.

Zaključno, kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno da je kuća u Omišlju-Njivicama, iako formalno u vlasništvu tvrtke 49-godišnjakinje, u biti stvarno vlasništvo njenog brata, prvoosumnjičenog, a sagradila ju je besplatno na ime mita za dogovorene poslove, građevinska tvrtka pokojnog poduzetnika, bilo kao izvođač ili podizvođač, a kako bi se pokušao prikriti stvarni izvođač radova.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja oboje osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Rijeka) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad dvije hrvatske državljanke starosti 65 i 51 godinu zbog sumnje da su počinile kazneno djelo primanja mita te jednim hrvatskim državljaninom starosti 55 godina zbog sumnje da je počinio kazneno djelo davanja mita.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičena 65-godišnjakinja, kao voditeljica zemljišnoknjižnog odjela suda u Sesvetama s jednim, sada pokojnim poduzetnikom, dogovorila, a drugoosumnjičena 51-godišnjakinja, kao njena podređena referentica, u najmanje dva navrata tijekom veljače i ožujka 2021. godine provela žurne službene radnje upisa kupoprodaje, pozajmice i uknjižbe prava u korist članova njegove obitelji ili njegovih tvrtki.

Za obavljanje opisane radnje zahtijevale su i dobile novčane naknade od tri, odnosno četiri tisuće kuna, koje su podijelile, a koje su im u prostorije suda donosili zaposlenici pokojnog poduzetnika.

Također se sumnja da su ranije navedene osumnjičene tijekom lipnja ove godine, u istom svojstvu, s trećeosumnjičenim 55-godišnjakom dogovorile da se za novčanu naknadu od 500 kuna žurno provede brisanje založnog prava s nekretnine trgovačkog društva njegovog sina. Navedenu su radnju provele, a novac podijelile.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svo troje osumnjičenih predano je pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta”, stoji u priopćenju MUP-a.

Pročitajte i priopćenje USKOK-a

“USKOK je, nakon višemjesečnih izvida provedenih u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave, donio dva rješenja o provođenju istrage zbog koruptivnih kaznenih djela. (15. 7. 2021.)

Prvo rješenje o provođenju istrage doneseno je protiv dvoje hrvatskih državljana (1976., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita u gospodarskom poslovanju i pomaganja u primanju mita u gospodarskom poslovanju.

Osnovano se sumnja da je I. okr., od prosinca 2019. do 8. srpnja 2021. u Zagrebu, nakon što je imenovan za voditelja podružnice Zagrebačkog holdinga d.o.o. Gradska groblja Zagreb, dogovorio sa sada pokojnim poduzetnikom (dalje: poduzetnik) koji je bio stvarni vlasnik dva trgovačka društva, da će mu pogodovati tako što će suprotno propisanim pravilima postupanja njegovim društvima omogućiti dodjelu poslova izvođenja radova za potrebe podružnice Gradskih groblja Zagreb, kao i dodjelu zemljišta za postavljanje četiri montažna objekta radi prodaje cvijeća, za što će ga poduzetnik novčano nagraditi, što je i učinio kroz isplate trgovačkom društvu u vlasništvu II. okr. te besplatnim izvođenjem radova izgradnje obiteljske kuće u vlasništvu I. okr. Pritom su dogovorili da će društvo kojeg je kao vlasnik i direktor formalno upisana II. okr., sestra I. okrivljenog, ispostaviti trgovačkom društvu poduzetnika račune na ime pruženih savjetodavnih usluga, iako one u stvarnosti nisu obavljene. U tu svrhu je II. okr., na traženje I. okr. i poduzetnika, u ime svog društva potpisala s poduzetnikovim društvom fiktivni Ugovor o savjetodavnim uslugama i poslovnoj suradnji i potom za neizvršene usluge ispostavila više računa na temelju kojih je društvo poduzetnika na račun društva II. okr. isplatilo najmanje 673.050,00 kuna, iako za to nije bilo osnove.

Sukladno ranije postignutom dogovoru, poduzetnikovo društvo je sve do kraja svibnja 2021. godine vršilo radove izgradnje a za koje nije ispostavljalo račune niti tražilo plaćanja. Slijedom ranije postignutog dogovora I. okr. je, direktno ili putem trećih trgovačkih društava, u više navrata osigurao angažiranje poduzetnikovih društava za izvođenje radova za Gradska groblja Zagreb. Naime, I. okr. je prvo pokrenuo više postupaka jednostavne nabave te naložio dostavljanje poziva na podnošenje ponuda društvima kako je to prethodno dogovorio s poduzetnikom, znajući da će poduzetnikovo društvo dostaviti najpovoljniju ponudu. Nakon toga su poduzetnikova društva dobivala razne radove na objektima kojima upravljaju Gradska groblja Zagreb, između ostalog i konzervatorske radove na objektima zaštićenog kulturnog dobra, kao i radove popravaka i zaštite od urušavanja nakon potresa, za koje su poduzetnikova društva ispostavljala račune Gradskim grobljima Zagreb, a dio kojih je i plaćen prema nalogu I. okr. iako uz pojedine račune nije priložena vjerodostojna dokumentacija o izvršenim radovima.

Nadalje je I. okr. tijekom kolovoza i rujna 2020. godine, sukladno dogovoru s poduzetnikom, inicirao pokretanje postupka nabave za dodjelu zemljišta u vlasništvu Gradskih groblja Zagreb u zakup za postavljanje četiri montažna objekta radi prodaje cvijeća, svijeća, cvjetnih aranžmana i suvenira, pri čemu je kao predstavnik naručitelja, a kako bi onemogućio ostale ponuditelje u prikupljanju cjelovite potrebne natječajne dokumentacije, odredio kratak rok trajanja javnog poziva.

Pritom je poduzetnik, kako bi prikrio sebe kao stvarnog zakupca, dogovorio s povezanim osobama da na svoja imena osnuju četiri trgovačka društva s kojima će pristupiti postupku po pozivu Gradskih groblja Zagreb za zakup navedenog zemljišta.

Zatim su ta društva, prema uputama koje im je dao poduzetnik, a koje je prethodno njemu dao I. okr., dostavila ponude sa identičnom cijenom zakupa na navedeni poziv, a nakon toga je I. okr.

Povjerenstvu za provedbu postupka i odabir najpovoljnije ponude prezentirao sadržaj ponuda na način da je Povjerenstvo kao najpovoljnije odabralo ponude društava osoba povezanih s poduzetnikom.

Uslijed nesposobnosti odabranih društava da započnu s prodajom prije blagdana Svih Svetih, I. okr. je angažirao vlasnicu jednog uslužnog obrta da organizira poslovanje u tim objektima tijekom slijedeća tri mjeseca.

Na opisani način I. okr. je poduzetnikovim društvima omogućio dobivanje posla izvođenja radova na grobljima u Gradu Zagrebu u vrijednosti od 3.944.195 kuna, od čega su ista naplatila 2.883.262 kuna te dobivanje u zakup zemljišta za objekte za prodaju, za što je kao obećanu nagradu primio najmanje 673.050 kuna, isplatama u korist društva njegove sestre II. okr., te besplatno izvođenje radova na izgradnji građevine u vlasništvu navedenog društva, čiji je stvarni vlasnik I. okrivljeni.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.
Drugo rješenje o provođenju istrage doneseno je protiv troje hrvatskih državljana (1956., 1970., 1966.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita. (15. 7. 2021.)

Osnovano se sumnja da je I. okr. voditeljica zemljišnoknjižnog odjela u Općinskom sudu u Sesvetama te ovlaštena zemljišnoknjižna referentica, 8. veljače 2021. u Sesvetama dogovorila sa sada pokojnim poduzetnikom (dalje: poduzetnik) da se žurno izvrši upis kupoprodaje, pozajmice kao i uknjižba prava vlasništva u korist njegove supruge na temelju darovnog ugovora na nekretnini upisanoj u zemljišnim knjigama toga suda te da joj kao nagradu za izvršene radnje preda 4.000,00 kuna.

Također je I. okr. dogovorila sa sebi podređenom II. okr., ovlaštenom zemljišnoknjižnom referenticom u zemljišnoknjižnom odjelu Općinskom sudu u Sesvetama, da provede predmetne upise, za što će joj biti isplaćena odgovarajuća naknada od strane poduzetnika, a što je II. okr. i učinila.

Potom je poduzetnik po svom zaposleniku I. okr. najprije dostavio dokumentaciju potrebnu za traženi upis u zemljišnim knjigama, koje je II. okr. provela, a onda je svom zaposleniku predao i kuvertu s novcem koju je ovaj odnio u prostorije zemljišnoknjižnog odjela navedenog suda i predao je I. i II. okr. koje su navedeni iznos potom podijelile.

Nadalje se osnovano sumnja da su I. i II. okr., u razdoblju od 1. do 13. ožujka 2021., u Sesvetama i Zagrebu, dogovorile s poduzetnikom da se na nekretnini upisanoj u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Sesvetama, koja je u vlasništvu njegovog trgovačkog društva, odmah izvrši upis založnih prava u korist dva trgovačka društava i jedne privatne osobe, te da im kao nagradu za izvršene upise preda 4.000,00 kuna.

Nakon toga je II. okr. provela tražene upise, za što joj je poduzetnik putem svog suradnika predao iznos od 3.000,00 kuna, koji je ona primila za sebe i I. okr., a koji iznos su potom podijelile.

Osim toga se osnovano sumnja da je 23. lipnja 2021. u Sesvetama i Zagrebu, I. okr. s II. okr. dogovorila da se na nekretnini u vlasništvu trgovačkog društva čiji je vlasnik i odgovorna osoba sin III. okr., žurno izvrši upis brisanja založnog prava Republike Hrvatske, Ministarstva financija, te uknjižba založnog prava na temelju Ugovora o založnom pravu radi osiguranja novčane tražbine od 449.982,76 kuna u korist Republike Hrvatske, Porezne uprave, Područnog ureda Zagreb. Zauzvrat im je, kao nagradu za izvršene upise, III. okr. trebao predati 500,00 kuna. Nakon toga je II. okr. provela tražene upise, za što joj je III. okr. predao 500,00 kuna za nju i I. okr., koji iznos su također međusobno podijelile.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvije okrivljenice”, priopćio je USKOK.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI