KONTROVERZNI MOĆNIK IZ 90-ih: Brat poznatog HDZ-ovca na ‘listi srama’

Foto: Cropix

Na nedavno objavljenoj listi dužnika Porezne uprave i ove je godine osvanulo ime Zdravka Pašalića dužnog 551.300,11 kuna. Riječ je inače o bratu bivšeg političara Ivića Pašalića, a prema ovoj takozvanoj listi srama najveći dio njegova dugovanja odnosi se na neplaćeni porez na promet nekretnina, a tu se radi o iznosu od 428.580,56 kuna.

Pašalićev brat Zdravko posljednjih se godina rijetko pojavljuje u medijima, a posljednji napisi o njemu kažu kako je na karlovačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen zbog poticanja na zlouporabe bivših članova čuvene Karlovačke banke. Svojedobno je Nacional pisao o privilegiranom kreditu Zlatka Pašalića tvrdeći da se radi o vlasniku prezadužene drvoprerađivačke tvornice u vrbovečkom selu Gradec.

Tvrdilo se u ovom tjedniku kako ti poslovi nikada nisu postali predmetom istraga premda su i izvještaji Hrvatske poštanske banke ukazivali na to da je kao ne odveć uspješan podzuzetnik dobio kredit od 36 milijuna nekadašnjih njemačkih maraka. Hrvatske banke godinama su potpomagale tvrtku Zagrebdrvo astronomskm kreditima, i pristajale kao zalog povrata uzimati obiteljsku kuću Pašalićeva oca Ante u Sesvetama te oranice i kuće te ledine i zalihe trupaca. Privredna banka Zagreb, HPB i Zagrebačka banka prema Zlatku Pašaliću odnosile su se kao prvorarzednom poslovnom geniju, zaključuju u Nacionalu.

No, u središtu pozornosti Pašalićev brat našao se i kada je davne 1998. godine pijan Mercedesom pokušao ući u vojni dio Zračne luke Zagreb, a mediji iz toga vremena pisali su kako je bio u društvu supruge koja je vikala: ‘Ne dirajte ga, on je brat Ivića Pašalića’. Kad je s lisicama doveden u postaju, nastavio je s izgredima, valjajući se po podu uz povišene tonove. Smirio se tek kada je stigao njegov brat, a svojedobno je osuđivan na šest mjeseci uvjetno zato što je 2005. godine prijetio policajcu jer mu je bio priveden sin.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI