KOREKCIJE UGOVORA S GRAĐEVINARIMA: Poskupljenje do 10 posto snosi izvođač, a iznad toga javni naručitelj

Pixabay

Zbog poskupljenja materijala i energije očekuju se korekcije ugovora s građevinarima i to ponajviše u prometnim, komunalnim i projektima vodnog gospodarstva, rekao je Ivan Paladina, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Kako bi se spriječio zastoj građevinskih radova ugovorenih s javnim sektorom, Vlada je u utorak donijela zaključak da poskupljenje radova do 10 posto snosi izvođač, a iznad toga javni naručitelj.

Paladina je istaknuo da će se poskupljenja izvođenja radova morati dokazivati. U načelu, naručitelj će angažirati nadzornog inženjera, inženjera, voditelja projekta ili sudskog vještaka građevinske struke koji odabire između tri metode utvrđivanja poskupljenja, a naručitelj odlučuje i kako će isplatiti dodatne cijene.

“Povećanje troškova može se utvrđivati za bilo koje razdoblje za koje se može dokazati rast elemenata cijene radova”, naglasio je Paladina.

U Vladi kažu da je, zbog nesigurnosti u konačnu isplativost izvršenja ugovora o javnoj nabavi radova, primijećeno smanjenje broja ponuda u postupcima javne nabave, kao i povećanje broja raskida postojećih ugovora.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI