KORUPCIJA TRESE POLITIČKU SCENU! Ovo su svi bivši Plenkovićevi ministri

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Plenkovićeva Vlada već ima drugi mandat u našoj zemlji, ali afere neprekidno tresu političku scenu. Posljednja od njih pogodila je još jednom premijera Andreja Plenkovića, a vezana je uz bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac, koja je, podsjetimo, uhićena u srijedu uz još tri osobe zbog afere Softver.

To je još jedna karika u lancu korupcije dok premijer neprekidno govori o tome kako “Vlada sve čini u borbi protiv koruptivnih elemenata”. Hoće li Gabrijela Žalac biti zadnja osoba protiv koje se vodi postupak, a koja je bila u HDZ-ovoj vladi, pokazat će budućnost.

U dva mandata, tu najveću političku stranku u Hrvatskoj potreslo je i razilaženje s koalicijskim partnerom – strankom MOST. Troje njihovih ministara također su bili u sastavu Vlade, koji su zbog neslaganja s HDZ-om, morali otići.

Podsjetimo na sve ministre koji su bili u Vladi, ali su zbog raznih afera morali dati ostavke.

Sve je počelo smjenom Vlahe Orepića, Ante Šprlje i Slavena Dobrovića, svih ministara iz MOST-a jer su podržali oporbu u izglasavanju nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću.



Tadašnji ministar unutarnjih poslova Orepić, ministar pravosuđa Šprlje te ministar zaštite okoliša i energetike Dobrović smijenjeni su 27. travnja 2017. godine.

Smjenu Mostovaca izbjegao je tadašnji ministar uprave Ivan Kovačić jer se nije pojavio na sjednici kad se izglasavalo nepovjerenje Mariću. No, on je sam zatražio razrješenje od premijera.

Nakon toga je 9. lipnja 2017. godine razriješen dužnosti Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja i to zbog navodnog plagiranja znanstvenog rada.

HDZ-ov ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier suprotstavio se premijeru jer se nije složio s napuštanjem Mosta i koalicijom s HNS-om pa je podnio ostavku 12. lipnja 2017. godine.

Sadašnja predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, s mjesta ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade smijenjena je 15. svibnja 2018. i to zbog afere Hotmail odnosno zbog događanja vezanih uz “lex Agrokor”.

Još jedan HDZ-ov ministar uprave Lovro Kuščević je 8. srpnja 2019. sam dao ostavku i to nakon pritisaka zbog sumnjivih prenamjena zemljišta i krivih upisa nekretnina u imovinsku karticu.

Ministar državne imovine Goran Marić je 15. srpnja 2019. ostao bez svoje ministarske funkcije zbog afere s nekretninama, kupoprodaja stanova i problematične obnove franjevačkog studentskog doma.

Još jedan ministar koji je dao sam ostavku bio je Tomislav Tolušić. Taj bivši ministar poljoprivrede otišao je s dužnosti 17. srpnja 2019. također zbog nekretnina i njihova upisa u imovinsku karticu. Upisao je da je uređena i opremljena kuća ustvari – prostor za roštilj.

Nakon niza tragedija u njezinu resoru, 17. srpnja 2019. smijenjena je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. Slučaj koji je “prelio čašu” dogodio se na Pagu, kad je otac bacio četvero djece s balkona. Obitelj je navodno bila pod kontrolom zadarskog Centra za socijalnu skrb.

I ministar zdravstva Milan Kujundžić “platio je glavom” i smijenjen je 28. siječnja 2020. godine zbog imovine i njena pogrešna unošenja u karticu.

Ministar obrane Damir Krstičević podnio je ostavku na mjesto ministra obrane nakon zrakoplovnih nesreća u kojima su živote gubili mladi piloti. U svibnju 2020. srušio se vojni školski avion ZLIN 403, u kojem su stradala dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nakon toga je Krstičević na izvanrednoj konferenciji za medije dao mandat na raspolaganje.

U novom mandatu Vlade više nije bilo mjesta ni za ministra turizma Garija Cappellija. Naime, on je sam izjavljivao kako nije pretjerano zainteresiran za novi ministarski mandat pa je karijeru nastavio u saborskim klupama. Osim toga, njegovo Ministarstvo turizma je prenamijenjeno u Ministarstvo turizma i sporta.

I za kraj, vratimo se na početak odnosno na smjenu ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac. Ona je smijenjena 17. srpnja 2019. nakon što je bez važeće vozačke dozvole naletjela na djevojčicu, a USKOK pokrenuo istragu o Mercedesu od 50 tisuća eura u njenu dvorištu, koji se nije nalazio u njezinoj imovinskoj kartici.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI