KOSOR: ‘Predsjednica i premijer ušli u idilično razdoblje, kao u Casablanci’

screenshot

Bivša premijerka i bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor komentirala je za N1 televiziju smjenu Mate Radeljića s mjesta savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njegove tvrdnje da mu je prijetila SOA.

Kosor kaže da je prema reakcijama predsjednice i premijera to za njih očito završena priča. “Počinje jedno idilično razdoblje u njihovim odnosima u idućoj godini. Odgovora koji su zanimali javnost – nema”, kaže Kosor.

Ističe da državne institucije moraju provjeriti jesu li Radeljićeve tvrdnje istinite.

“Tu bismo situaciju do kraja trebali razjasniti. Bez obzira što mislili o Mati Radeljiću, po meni je pravo pitanje zašto je uopće došao na Pantovčak, zašto je bio dobar četiri godine kao savjetnik, ako je dvojben. Očito je četiri godine bio savršen, pa kad čujem neke dužnosnike koji kažu da je uklonjena prepreka suradnji između dva brda, onda je gotvo smiješno da se u tom trenutku nitko od njih ne sjeća da je svima njima ta ista osoba bila dobra, ako je savjetovala predsjednicu, u trenucima kad je predsjednica tražila od Milanovića da da ostavku… Tada je svima njima Radeljićevo djelovanje bilo dobro”, rekla je Kosor opet naglasivši da je zbog sigurnosti važno dobiti odgovor na pitanje je li SOA sudjelovala u smjeni savjetnika kojeg predsjednica može smijeniti jednim potpisom.

Rekla je da su njena iskustva sa SOA-om dobra te da je ta agencija dužna u slučaju opasnosti za nacionalnu sigurnost izvijestiti premijera i predsjednicu. “To su dvije osobe u državi koje dobivaju najtajnije informacije”, objašnjava Kosor.



I ona je, kaže, u nekoliko navrata bila izvještavana od strane SOA-e.

“Bilo je situacija koje nisu bile dramatične, ali SOA je upozoravala i dodatno smo razgovarali, ali nikakve akcije ili sudjelovanja u bilo kakvoj smjeni mojih suradnika nije bilo. Ja sam imala i savjetnika kao predsjednica Vlade, ali i veliku rekonstrukciju Vlade. To je velika operacija i u tom smislu nisam nikada nikome nešto naložila”, rekla je.

Dodaje da niti sada ne možemo tvrditi da je netko naložio djelatniku SOA-e da se sastane s Radeljićem te da je odgovor na to pitanje bitan za demokraciju našoj državi.

Iako se za Radeljića pričalo kako je prepreka u odnosima Pantovčaka i Banskih dvora, Kosor kaže da savjetnici nemaju utjecaj u ključnim, strateškim pitanjima poput odnosa predsjednice i premijera.

“Savjetnici nemaju lijevak kojim bi u glavu ili srce osobe koje savjetuju ulijevali hrabrost, stručnost, kompetentnost, znanje. Savjetnici su tu da pišu govore, daju savjete, ako ih se pita… Savjetnici čitaju pisma i kao što naziv kaže – savjetuju. Osobe koje su na čelu države čine korake koje misle da treba činiti”, rekla je Kosor i dodala da su predsjednica i premijer sada ušli u idelano razdoblje: “…kao u Casablanci to je početak jednog divnog prijateljstva.”

Podsjetila je da do današnjeg dana nismo saznali zašto je Dragan Lozančić smijenjen s vodećeg mjesta SOA-e: “Tada je nastao skandal i svi su tražili obrazloženje zašto mora otići. Ako je prekršio zakon, on je morao odgovarati. Ništa se nije dogodilo, stvar je pala u zastaru i premješten je na drugo radno mjesto. Po svemu sudeći nije počinio niti jedno djelo koje bi ga diskvalificiralo u obavljanju javnog posta. Za smjenu osobe koja je na izvoru svih najvažnijih informacija, koje moraju ostati tajne, je puštena niz vodu bez ikakvog obrazloženja. U zemljama duge demokracije to bi izazvalo rasprave koje bi morale dovesti do odgovora na pitanje što se dogodilo. To se u Hrvatskoj nije dogodilo, a neće, po svemu sudeći, ni sada”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI