KOSOR ŽESTOKO NAPALA PLENKOVIĆA, KOLINDU I MILANOVIĆA: ‘Radi se o neizlječivom sukobu koji će se dodatno razbuktavati kako budu išli izbori’

Foto: Screenshot N1

Bivša premijerka Jadranka Kosor, redovna komentatorica dnevno političkih zbivanja za N1, osvrnula se na aktualne političke događaje u Hrvatskoj, a posebno se osvrnula na narušen odnos između predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika RH Zorana Milanovića.

Prvo je Kosor prokomentirala nepozivanje predsjednika na 30. obljetnicu oslobođenja juga:

“Što se tiče pozivanja i nepozivanja, u travnju je rečeno da HDZ više predsjednika tamo gdje je HDZ na vlasti lokalno neće pozivati, odnosno da će ga bojkotirati, a to je sve u skladu s onom prvom izjavom Andreja Plenkovića nakon Milanovićeve pobjede nad Kolindom Grabar Kitarović da će to biti jedna jako tvrda kohabitacija.”

“Mislim da je u tom smislu bila jako simbolična scena kad on dolazi po mandat na Pantovčak, a predsjednik pruža ruku, a Andrej Plenković usteže ruku. Na toj simboličnoj razini su bili jasne naznake da tu mira neće biti. Radi se o neizlječivom sukobu koji će se dodatno razbuktavati kako budu išli izbori”, dodala je.

Kosor je uočila da će “prije biti parlamentarni nego predsjednički izbori i Milanović će, po svemu sudeći, biti taj koji će davati mandat sljedećem mandataru za sastav vlade”.“Uvreda hrvatskoj javnosti je kad se brane ljudi na visokim dužnostima koje DORH kvalificira optuženicima”, smatra Kosor kad je riječ o načinu komunikacije i grubim riječima.

Smatra da bi za Plenkovića bilo dobro da ujednači svoj stil i da jednako oštro osuđuje i onog tko je prije HDZ nazivao bandom.

“Ja nikad ne bih stavila ni na jednu dužnost nekog tko je HDZ nazivao bandom, a Plenković je to učinio. Mislim da je pretjerano predsjednika RH nazvati ugojenim prascem”,rekla je bivša premijerka.

Govoreći o optužnici protiv četiri bivša člana Vlade, Kosor navodi da je premijerova izjava da to nije teret za Vladu uvredljiva za zdravu pamet.

“To je teret jer sve je te ljude izabrao upravo on. Ne može se nakon šest godina reći da je on sjajan i najbolji, a svi oko njega su loši. Vlada se svela na one man band”, rekla je Kosor.

Komentirala i na mandat Kolinde Grabar Kitarović, navodeći da se u nekim situacijama prekasno reagiralo.

“Za mene je bilo ponižavajuće da je optuženiku pjevala za rođendan ili da je ‘Za dom spremni’ nazivala starim hrvatskim pozdravom, to mi je bilo više uvreda javnosti. U ovoj priči nitko nije nevin, ali treba gledati tko ima stvarnu moć, a to je predsjednik Vlade i zato je njegova odgovornost puno veća”, zaključila je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI