KOSOVO ŽELI U EU! Zatražit će status kandidata do kraja godine

Pixabay

“Priština će zatražiti status kandidata u EU do kraja godine”, rekao je Albin Kurti, kosovski premijer u petak prilikom razgovora s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. On se nalazi na mini turneji po zemljama zapadnog Balkana.

“Europa je naša sudbina, Europa je naša budućnost”, rekao je Kurti na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Kosovo je proglasilo neovisnost 2008. i većina zemalja EU-a priznaje njegovu neovisnost, ali ne i Beograd, kao ni Rusija niti Kina, što mu onemogućuje ulazak u UN.

Normalizacija odnosa i dalje je glavna prepreka na europskom putu Prištine kao i Beograda, unatoč godinama dijaloga pod pokroviteljstvom EU-a.

Njemački kancelar pozvao je na pomirenje.“Ono što je važno za Kosovo, to je da dijalog Kosova i Srbije, pod EU-om, napreduje”, rekao je.

Dvije strane moraju “pronaći političko rješenje s globalnim i trajnim sporazumom koji će također doprinijeti regionalnoj stabilnosti”.

Scholz je naglasio potrebu borbe protiv utjecaja Moskve na Balkanu, pozdravljajući činjenicu da se Kosovo svrstalo uz europske sankcije protiv Rusije nakon invazije te zemlje na Ukrajinu u veljači.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI