KOVAČ O ERDOGANU I STANJU U UKRAJINI: ‘Većini je u interesu da BiH ne bude pašaluk nego članica EU’

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana Hrvatskoj izazvao je dosta pozornosti u javnosti. Njegov posjet kao i odnose Hrvatske i Turske, ali i stanje u Ukrajini za N1 komentirao je Miro Kovač, bivši veleposlanik u Njemačkoj i bivši ministar vanjskih poslova.

Uoči dolaska turskog predsjednika, u Zagrebu se provode snažne mjere osiguranja za što je Kovač rekao kako se time bave sigurnosni aparati Hrvatske i Turske.

“Očito su naši izašli ususret zahtjevima Turaka i poduzeli mjere”, istaknuo je.

Dodao je kako je za očekivati da Erdogan ima više razumijevanja za Bošnjake na ovim prostorima.

“Najviše će imati razumijevanja za stavove Bošnjaka. Erdogan u svojoj svijesti ima da dolazi na područja države koje su bile dijelom u sastavu turskog carstva. Hrvatska se ne miješa u unutarnje stvari BiH, ona čini svoje prema sporazumu iz Daytona. Ako ćemo poštovati vladavinu prava, onda je na visokom predstavniku, ako se predstavnici naroda ne mogu dogovoriti, da on učini sve da se ispoštuje vladavina prava. Osobno smatram da je većini u interesu da BiH ne bude pašaluk nego članica EU-a”, naglasio je Kovač.Spomenuo je kako je Erdogana već u srijedu kao prijatelja dočekao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

“Što se tiče Srbije i bošnjačkog i srpskog dijela BiH, postoji razmišljanje koje nije skroz zapadnjačko. Tu se šire antizapadni stereotipi i Vučić je sklon tome. Erdogan je jučer pred Izetbegovićem jasno rekao da Zapad dijeli muslimane. Logično je da se riješi pitanje Kosova i Srbije, da se međusobono priznaju i da mogu krenuti prema normalnom funkcioniranju”, rekao je bivši veleposlanik u Njemačkoj.

Osvrnuo se i na zahtjev Srbije za ulazak u EU. Napomenuo je kako ta država neće dobiti “zeleno svjetlo za EU ako ne prizna Kosovo”.

“Ako Srbija želi u EU, ako Kosovo to želi, Srbija neće moći taj cilj ostvariti ako ne prizna Kosovo kao neovisnu državu. Ako Srbija želi normalan suživot u susjedstvu, onda neke stvari treba urediti kao što je u EU-u. Ako u BiH i Bošnjaci i Srbi žele u EU, morat će se promijeniti način razmišljanja”, istaknuo je Kovač.

Govorio je i o kršenju ljudskih prava u Turskoj te naglasio kako “postoji konsenzus u Europi da Turska nema budućnost u Europskoj uniji te ako se želi približiti EU, Turska mora promijeniti način razmišljanja”.

Osvrnuo se i na rat u Ukrajini.

“Što se tiče rata, nema tu puno promjena. Događa se crtanje granica između nove Europe i ostatka Europe koji ne želi u taj savez. Koliko će Ukrajina uspjeti vratiti teritorija, to ne znamo. Ukrajina će nam postupno postati partner u EU-u. Dok postoji Putin i ljudi koji će ga naslijediti, imat ćemo imperijalnu Rusiju, ali ona neće moći ugrožavati ostatak Europe. Rusija pokazuje limite, ne može dalje od toga. EU je ojačana ulaskom Švedske i Finske u NATO savez, a sad se treba orijentirati prema Aziji”, zaključio je Kovač.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI