KOVAČ O POTEZU VUČIĆA KOJI JE IZNENADIO REGIJU! Bivši šef diplmacije ipak ima i malo sumnje: ‘Volio bih vjerovati da je Vučić napokon progledao’

Foto:Screenshot N1

Bivši ministar vanjskih poslova, Miro Kovač, gostovao je u Dnevniku u 18 i komentirao, među ostalim, i summit Krimske platforme koji će se održati u Zagrebu, kao i odluku srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da predstavnik hrvatske manjine, Tomislav Žigmanov, bude ministar u novoj vladi Ane Brnabić.

 

Nesuglasje predsjednika Vlade i predsjednika Republike oko Ukrajine na vanjskopolitičkom planu nema utjecaja, ali ne ostavlja lijep dojam, rekao je bivši inoministar.

“Hrvatska zbog toga nije ugrožena na vanjskopolitičkom planu, ali ne ostavlja lijep dojam. Nismo presudna karika u međunarodnoj zajednici za rješavanje rata Rusije protiv Ukrajine, tako da tu nema velike štete, ali nije dobro za funkcioniranje sustava ni zbog klime u društvu. Ljudi mi kažu da im je dojadilo to sve skupa, taj prijepor, javno neslaganje. Treba saslušati taj glas naroda. Ne ulazeći u cijelu forenziku, nije lijepo da se to događa i treba prekinuti, u interesu nacije, države, ljudi, treba prekinuti, sjesti za stol, neke stvari raščistiti, napraviti neke kompromise i riješiti neke stvari, postići konseznus. Ti prijepori i javno neslaganje postao je začarani krug i treba se izdići iznad toga”, rekao je Kovač.

Upitan što je cilj summita Krimske platforme u Zagrebu, Kovač je rekao da je to simbolika.



“To je jedna poruka jedinstva političkog Zapada, iza čega i Hrvatska stoji, na parlamentarnom nivou. Ta deklaracija neće promijeniti tijek rata Rusije protiv Ukrajine, ali je riječ o simbolici, govorimo da smo jedinstveni u tome da želimo da Ukrajina bude suverena na svom teritoriju. To je lijepa i dobra stvar i dobro je da se održava u Hrvatskoj”, rekao je Kovač.

Komentirao je i potez Aleksandra Vučića, da u vladu na ministarsku poziciju imenuje Tomislava Žigmanova.

“Volio bih vjerovati da je Vučić napokon progledao, da je shvatio realnost da put prema Europskoj uniji ne može voditi samo preko Budimpešte, Stockholma, Berlina, Pariza, nego i preko Zagreba. A tu ulogu igra i naša manjina u Srbiji, konkretno u Vojvodini, i vrijeme je da se njen status napokon poboljša”, rekao je Kovač.

Izrazio je nadu da će Žigmanov kao član vlade u Srbiji pridonijeti poboljšanju dijaloga dviju zemalja, rješavanje pitanja nestalih i statusa hrvatske manjine, odnosno da hrvatska manjina dobije zajamčeno mjesto u parlamentu Srbije.

“Moj je dojam da je pritisnut novom realnošću povukao taj potez, shvatio je da nema više eskiviranja”, rekao je  Miro Kovač.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI