KOVAČ PORUČIO: ‘S Rusijom ćemo morati razvijati odnose, Putin jednim potezom nešto želi pokazati Zapadu’

Foto:Screenshot N1

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač analizirao je  rusku invaziju na Ukrajinu. Istaknuo je važnost dugoročnog razmišljanja jer ćemo, kako kaže, s Rusijom ponovno morati surađivati u budućnosti.

“Ne znamo kad će rat završiti. Rusi nastavljaju s ratnim operacijama. Nisu došli do onog što žele ostvariti, a to je, čini mi se, koridor kojim bi povezali Krim s ‘majčicom Rusijom’ preko Donjecka i Luganska. To će kad-tak završiti. U nedjelju je Zelenski dao intervju za četiri ruska medija. To je zanimljivo, ruske vlasti nisu uspjele spriječiti objavu intervjua u Meduzi. Intervju je zanimljiv, traje sat i pol i u njemu Zelenski kaže da će za njega biti pobjeda Ukrajine ako bude nešto manje žrtava, ako rat što kraće traje i ako se ruske snage povuku na pozicije koje su imale prije invazije. Drugim riječima, prihvaća da Ukrajina neće moći vratiti Krim te Donjeck i Lugansk. U međuvremenu su se i Rusi proširili”, kaže Kovač za N1.

“Ako nema konkretne vojne pomoći i ako Ukrajinci neće moći vratiti barem dio zauzetih teritorija, ako se Biden ispričava preko suradnika da nije mislio na promjenu režima, to znači da ćemo s Rusijom morati računati i nakon agresivnog rata u Ukrajini. I sam Zelenski posredno vodi pregovore s Putinom. To i za Hrvatsku znači da ćemo s Rusijom morati razvijati odnose, samo je pitanje na temelju čega ćemo ih razvijati. Ako se ne promijeni vlast u Rusiji, morat ćemo uvažiti rusku realnost – da ima snažnu svijest o važnosti same sebe i nije se spremna uklopiti, utopiti u zapadnjački mainstream”, još je dodao.

To vrijedi i za Tursku, zato su i zaleđeni pregovori na planu ulaska u EU. Te velike sile ili bivše velike sile, poput Velika Britanija, ne žele tek tako sebe uklopiti u neki veći organizam, a da one tu nemaju važnu ulogu. Na tragu toga moramo s Rusijom sutra surađivati kako bismo održavali sigurnosni poredak u Europi. Na bazi toga moramo razgovarati i napraviti novi dogovor između zapada Europe i Rusije”, komentirao je bivši ministar.

“Čim plaćamo Rusima energente, mi s njima surađujemo… Ideja mora biti da budemo energetski neovisni, ali dok to ne budemo, moramo kupovati energente i u Rusiji. Ideja plaćanja u rubljama je da Putin pokaže Zapadu da mora kršiti svoja pravila koja on smatra apsurdnima”, dodao je Miro Kovač.



Kovač ističe da su ratovi često započinjani dezinformacijama. Osim konvencionalnog ratovanja na terenu, postoji i informacijski rat, pojašnjava.

“U ratu je sve moguće – da se nekoga otruje, otme, ubije… Dobro je što se vode pregovori. Treba dugoročno razmišljati. Moramo preskočiti ovu fazu neprijateljstva između Rusije i Zapada. Mi smo sada Zapad, Rusija se bori i protiv nas, mi smo na strani Ukrajine. Morat ćemo preskočiti tu etapu – Njemačka se nakon Drugog svjetskog rata uključila u Zapad, a bila je agresor”, zaključio je Miro Kovač.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI