KRAK AFERE VODI SVE DO DVA MINISTRA! Rimac bi uskoro opet mogla u Remetinec? Dva ključna detalja afere Vjetroelektrane

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

“Moglo bi se dogoditi da u nastavku istrage i Josipa Rimac opet bude privedena, baš kao što je to slučaj s Draganom Kovačevićem u aferi Janaf”, tim riječima naš sugovornik iz Uskoka blizak istrazi koja se vodi protiv bivše kninske gradonačelnice i donedavne državne tajnice komentira medijske napise kojima hrvatska javnost svjedoči posljednjih nekoliko dana a zasigurno će i u budućnosti.

Premda se javnost uvelike zainteresirala i za bivšu ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac, naš sugovornik uvjeren je kako od njenog eventualnog privođenja pa i generalno od istrage koja se vodi neće biti ništa. ”Vidite i sami da je još nisu izbacili iz HDZ-a, Žalac još uvijek ima političku zaštitu i time je jasno dana poruka i od strane samog Plenkovića da se ovdje u njenom slučaju ne može očekivati ništa veliko i značajno”, smatra naš sugovornik te naglašava da poznavajući Rimac ona neće šutjeti te da su i ovi posljednji medijski napisi zapravo dio njenih priznanja i činjenice da je sa sobom spremna povući sve one s kojima je surađivala.

”Stječe se dojam da ona uopće nije bila na vrhu te koruptivne piramide, ona je bila operativac, a tko je bio glava operacije tek se treba precizno utvrditi, no i politika za to mora imati interesa, a čini mi se da to trenutno ipak nije slučaj”, smatra naš sugovornik koji prilično izravno priznaje kako je ovo slučaj kojega vladajuća garnitura ne misli prepustiti istražiteljima i pravosuđu koje bi trebalo biti nezavisno. ”I sami se sjećate da su se u jednom trenu u medijima spominjali ministri, znate da se govorilo o tome da će Rimac povući Tomislava Ćorića, ona je osobno najavila pisanje knjige i time dala do znanja kolegama s kojima je surađivala da bi se vrlo brzo mogla otvoriti ukoliko se nastavi pritisak na nju, To je i više nego jasna poruka onome tko zna čitati između redaka. Kada je to najavila tako se i stišao interes za nju”, navodi naš sugovornik.

‘Procurile’ poruke

 

Istodobno su se pak u medijima, kako smo jutros pisali pojavili napisi o porukama koje je poduzetnik Milenko Bašić navodno slao Rimac nastojeći preko nje doći do ministra Zdravka Marića, ali i do premijera Plenkovića. U vrijeme dok su se te poruke razmjenjivale Rimac je bila državna tajnica u Ministarstvu uprave, a prema medijskim napisima pritisak je na ministre i HBOR uz ostalo vršila preko Žalac koja je sjedila u Nadzornom odboru ove državne banke, a čije se ime provuklo u Uskokovoj proširenoj istrazi afere Vjetroelektrane. Uskok je u mobitelu Josipe Rimac pronašao preko 200 tisuća SMS-ova iz kojih je vidljivo da je pored bivših ministara Tomislava Tolušića i Garrija Cappellija kontaktirala i Darka Horvata.



Stanoviti Darko spominjao se i u prvom dijelu istrage protiv Rimac, a još tada govorilo se da bi to mogao biti bivši ministar gospodarstva. Sumnjalo se kako ga je smijenjena državna tajnica kontaktirala u vezi državnih poticaja, no on je te navode demantirao. ”Mi smo u fazi istražnih radnji, a bude li potrebe svu dokumentaciju ću staviti na uvid”, komentirao je tada Horvat poručivši kako ne želi komentirati novinske napise u aferi vjetroelektrane u sklopu koje je pored Rimac pala i njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac.

“Horvat je protiv tog kredita, pa ga svakako moraš slomiti”, poruka je koju je u siječnju 2019. Bašić poslalo Rimac. “Šaljem mu poruke i gnjavim ga”, odgovara mu ona, a dan kasnije Žalac Bašiću uspjeva dogovoriti sastanak s Marićem. Bašić se potom navodno zahvaljuje Rimac.

U HBOR-u je u sliječnju 2019. održan sastanak s predstavnicima C.E.M.P.-a koji traže financiranje cjelokupnog projekta u iznosu od 118 milijuna eura. Prije tog sastanka Rimac od Bašićeva partnera Stipića nabavlja ažuriranu studiju o trenutnim ulaganjima u vjetroelektranu koju predaje Žalac, a zatim je kontaktirala Marića. “Mi smo sad operativno, prema dogovoru u HBOR-u, a Gabi sam donijela sažetak studije, pa ćemo vidjeti što će oni danas reći”, kaže Rimac Mariću. Nakon sastanka Rimac zove Bašića te mu kaže: “Gabi će sve napraviti da bude u roku”.

Drugim riječima, iz ove prepiske vidljivo je da je ministar Marić itekako mogao imati uvid u događanja u aferi Vjetroelektrane.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI