KRALJICA JE UMRLA, ŽIVIO KRALJ! Evo što se sve mijenja odlaskom Elizabete II.

Foto: Twitter

Nakon smrti kraljice Elizabete II. u Ujedinjenom Kraljevstvu više ništa neće biti isto. S dolaskom njezina sina Charlesa III. na prijestolje, protokolarno će se promijeniti nekoliko stvari.

Na novčanicama i poštanskim markama bit će novo lice, a promijenit će se i dio teksta britanske himne.

Riječi himne promijenit će se iz “Bože čuvaj kraljicu” u “Bože čuvaj kralja”.

Prema internetskoj stranici kraljevske obitelji, himna je nastala u jeku patriotskog zanosa nakon pobjede princa Charlesa Edwarda Stuarta nad vojskom kralja Georgea II. 1745. u Škotskoj i izvodila se u londonskim kazalištima.

Uobičajeno je da se pjeva samo prva strofa koja će odsad glasiti: “Bože čuvaj našeg milostivog kralja! Dugo nek živi naš plemeniti kralj! Bože čuvaj kralja! Obdari ga pobjedom, srećom i slavom, dugo nek nad nama vlada, Bože čuvaj kralja!”.Na novim kovanicama i novčanicama bit će glava kralja. Stare kovanice i novčanice ostat će u opticaju dok se s vremenom ne zamijene. Nakon republike Olivera Cromwella koja je trajala 10 godina, 1660. godine obnovljena je monarhija. Tada se ustalio običaj da se monarhova glava okrene u suprotnom smjeru od njegova prethodnika.

Kraljica Elizabeta je gledala udesno, pa će Karlo III. gledati ulijevo. Tijekom Elizabetine duge vladavine, na kovanicama se koristilo pet njezinih različitih portreta. I poštanske marke će se promijeniti tako da će na njima biti portret novoga kralja.

I kraljevska “šifra” odnosno monogram koji koristi monarh će se promijeniti. Trenutno se sastoji od pečata na kojem piše “EIIR” ispod krune svetog Edvarda. Taj se monogram može naći diljem Britanije i pojavljuje se na svemu, od crvenih poštanskih sandučića do policijskih uniformi. Prema tradiciji, i monogram i kraljevski grb mijenjaju se s novim kraljem.

No, monogrami će se pojaviti samo na novim poštanskim sandučićima, pa će kraljičin ostati na tisućama njih diljem zemlje. Isto tako je bilo i ranije kada su monogrami ostali od  prethodnih moharha koji su postavljeni prije njezina ustoličenja.

Nemaju svi sandučići postavljeni za Elizabetine vladavine monogram “EIIR”, jer pretkinja Elizabete II, Elizabeta I. nije bila kraljica Škotske i britanska i škotska kruna nisu bile ujedinjene sve do razdoblja nakon njezine smrti 1603.

I na kraju, ugledni zastupnici postat će članovi Kraljevog, umjesto Kraljičina savjeta. Titule koje će koristiti mijenjaju se iz “kraljičin” u “kraljev”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI