KREĆE SE U IZMJENU IZBORNOG ZAKONA? “Nazire” se spremnost HDZ BiH za kompromis, ističe Izetbegović

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović naznačio je u četvrtak kako je HDZ BiH spreman na ustupke koji bi doveli do dogovora o izmjenama izbornog zakona te je najavio kako će se narednog tjedna konačno raščistiti je li to pitanje moguće riješiti.

Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao kako je tijekom dana razgovarao s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem a on mu je navodno potvrdio kako je njegova stranka spremna sudjelovati u popuni vlade Federacije BiH ali i na dogovor o mogućim izmjenama sadašnjih uloga parlamentarnih domova naroda na entitetskoj i državnoj razini.

Izetbegović i Čović su prije gotovo godinu dana potpisali politički sporazum kojim su načelno dogovorili da se izborni zakon BiH promijeni do sredine lipnja ove godine no na tom planu do sada nije bilo nikakvih pomaka. Tek je ranije ovog mjeseca s tim ciljem uspostavljena radna skupina od 14 članova i u kojoj su zastupnici iz većine parlamentarnih stranaka no oni su se do sada uspjeli dogovoriti jedino o načinu na koji će donositi odluke.

Izetbegović je u četvrtak kazao kako je Čovića “posljednji put” pitao ima li spremnosti na kompromis a navodno je dobio potvrdni odgovor.

Prema tumačenju čelnika SDA prvi bi korak bio dogovor da se rekonstruira odnosno popuni vlada Federacije jer to nije učinjeno još od izbora 2018. godine zbog protivljenja HDZ-a a nakon toga bi se pristupilo izmjenama izbornog zakona.



No bitan uvjet kojega postavljaju SDA i druge bošnjačke stranke je da se u tom paketu dogovore i izmjene uloga koje imaju domovi naroda u parlamentima Federacije BiH i države.

Oni traže da se uloga tih domova reducira i svede isključivo na pitanja zaštite vitalnih nacionalnih interesa a da se svi ostali zakoni i odluke donose u zastupničkim domovima. Sadašnji ustroj parlamentata je takav da sve zakone i odluke donose i potvrđuju oba doma.

Izetbegović kaže kako reduciranje uloge domova naroda jedini način spriječiti da manjina nameće svoju volju većini odnosno da profunkcionira stvarna parlamentarna demokracija. Pristane li HDZ BiH na to, kako je kazao Izetbegović, SDA je spremna na dogovor o zahtjevima HDZ-a odnosno o tome kako osigurati da se Hrvati biraju svoje legitimne predstavnike u tijelima vlasti.

“Ako HDZ BiH bude spreman da se u domovima naroda isključivo štiti vitalni nacionalni interes ima šanse za napredak”, kazao je Izetbegović dodajući kako se “nazire” spremnost HDZ-a da se ide u tom pravcu.

HDZ-u je ipak predbacio kako već tri desetljeća vodi “ekskluzivističku politiku” odnosno zagovara neku vrstu getoiziranja kroz koncentriranje Hrvata samo u određenim dijelovima zemlje što je, kako tvrdi Izetbegović, samo poticaj daljim podjelama.

“Mi smo za to da se ova zemlja ujedinjava i bude multietnička a ne da bude prosti zbir tri konstitutivna naroda”, kazao je Izetbegović.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI