KREMLJ I RUSIJA OŠTRO ZAPRIJETILI ZAPADU: ‘Ne iskušavajte naše strpljenje’! Stigao ekspresan odgovor iz NATO-a!

Doprema oružja Ukrajini “prijeti sigurnosti” Europe, ocijenio je danas Kremlj, nakon novog poziva britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss da se Kijevu pošalju dodatne količine teškog oružja i zrakoplovi.

“Trend preplavljivanja Ukrajine oružjem, napose teškim, jest čin koji prijeti sigurnosti kontinenta i potiče nestabilnost”, rekao je novinarima glasnogovornik Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Oglasila se i glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova poslala je oštro upozorenje Zapadu u kojem je poručila da zapadne zemlje otvoreno pozivaju Ukrajinu da napadne Rusiju.

“Prestanite iskušavati strpljenje Rusije. Agresija na Rusiju ne može proći bez odgovora. Daljnje provokacije koje potaknu Ukrajinu na napad na ruske objekte rezultirat će oštrim odgovorom Rusije”, poručila je Zaharova.

NATO je spreman godinama podržavati Ukrajinu u ratu s Rusijom, uključujući i pomoć Kijevu da prijeđe s oružja iz sovjetske ere na moderno zapadnjačko oružje i sustave, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.



Govorio je nakon što je Kremlj upozorio da opskrba Ukrajine oružjem, uključujući i teško naoružanje, predstavlja prijetnju sigurnosti europskom kontinentu i da “provocira nestabilnost”.

“Moramo biti pripremljeni za dugačko razdoblje”, rekao je Jens Stoltenberg na samitu mladih u Bruxellesu. “Apsolutno postoji mogućnost da će se ovaj rat vući i trajati mjesecima i godinama.”

Čelnik NATO-a je rekao da će Zapad nastaviti vršiti maksimalni pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina da okonča invaziju Ukrajine, koju Moskva naziva “posebnom vojnom operacijom”, preko sankcija te ekonomske i vojne pomoći Kijevu.

“NATO saveznici pripremaju se pružiti podršku tijekom dugačkog perioda i također pomoći Ukrajini u prijelazu sa stare opreme sovjetske ere na modernije oružje NATO standarda i sustava koji zahtijevaju više obuke”, rekao je Stoltenberg.

Većina teškog naoružanja koje su NATO zemlje dosad poslale Ukrajini je sovjetsko oružje iz inventara istočnoeuropskih NATO članica, no SAD i neki drugi saveznici su počeli Kijev opskrbljivati sa zapadnim haubicama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI