KRENULA JE POŽARNA SEZONA NO STIŽU UMIRUJUĆE PORUKE: ‘Sve je spremno, osposobili smo i dronove’

Foto: Cropix

Ušli se u prvi ljetni mjesec, krenula je sezona požara  a opasnostima koje prijete u ovo doba kao i kako teku pripreme za protupožarnu sezonu, komentirao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

“Svojom sam odlukom donio zapovijed o početku rada operativnog vatrogasnog zapovjedništva s 13. lipnja. Sva su ministarstva, subjekti i izvršitelji programa do sada odradili svoje poslove. U tijeku je zapošljavanje sezonskih vatrogasaca, doneseni su mnogi planovi i ažurira se državni plan. Svi su uložili veliki napor da se sve pripremi i da bi se sezona što bolje odradila”, rekao je Tucaković  za N1.

Upozorio je da je već u proljetnom periodu bilo požara, koji su pokazali koliko mogu biti siloviti.

Na upit o spremnosti opreme i ljudstva za protupožarnu sezonu, Tucaković kaže da uvijek postoji manjak ljudi, no zapošljavanja su tek započela.

“Očekujem da će se, kao i svake godine, za sezonu uposliti do tisuću ljudi. U planu su i dodatne dislokacije za otoke i priobalni dio. Točno se zna kada se pokreću koje županije i nećemo čekati da se dogodi ‘tko zna što’. Kanaderi su u redovnoj proceduri. Kako raste glavni napor protupožarne sezone, tako se i broj kanadera povećava. Danas je za polijetanje spremno tri kanadera i tri airtractora”, navodi Tucaković.



Što se tiče sredstava u proračunu, Tucaković navodi da je osigurano ukupno 25 milijuna kuna za protupožarnu sezonu, a u funkciji će se i ove godine naći dronovi.

“Samo je u sustavu vatrogastva osposobljeno 97 ‘drondžija’, koji su ušli u redovni sustav. Dronovi ministarstva obrane također će biti u funkciji za potrebe protupožarne sezone, naročito za potrebe područja koja nisu pokrivena kamerama”, rekao je.

Osim požara, vatrogasci sudjeluju i u ostalim intervencijama. Nedavno smo vidjeli poplave i Kaštelima, kada su vozila ostala na cesti i ponovo su intervenirale vatrogasne postrojbe.

“Vatrogasni sustav opremljen je upravo za takve slučajeve. Vidjeli smo i slične slučajeve nedavno, kada je pala velika količina tuče u Krapinsko-zagorskoj županiji. Vatrogasci su vojsku i policiju jedan od stupova domovinske sigurnosti”, zaključno kaže Tucaković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI