KRENULA UPOTREBA COVID POTVRDA: Evo kada ćete je trebati imati i kada nećete

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

U zdravstvu i socijalnoj skrbi od ponedjeljka svaki zaposlenik mora imati EU digitalnu covid potvrdu. Isto vrijedi za posjetitelje i pratnju pacijentima.

Prilikom dolaska na posao zaposlenici moraju predočiti covid potvrdu ovlaštenoj osobi. Oni koji iz “opravdanog razloga” ne mogu dobiti EU digitalnu covid potvrdu, također moraju predočiti dokaz, a u odlukama je navedeno i kojim se dokazima dokazuje svaki od takvih slučajeva.

Zaposlenici koji imaju dokaz o preboljenju i cijepljenju moći će dolaziti na posao. Oni koji nemaju taj uvjet moraju se dva puta tjedno testirati. Bris će im se uzimati izvan radnog vremena, a ako odbiju taj dan će se voditi kao da nisu došli na posao te za njega neće biti plaćeni.

Pratnja pri porodu, roditelji/skrbnici koji borave u smještaju s djecom te osobe koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim pacijentima obvezni su EU digitalnu COVID potvrdu ili odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju predočiti na uvid ovlaštenoj osobi pružatelja zdravstvene zaštite. Pratnja pri porodu, te osobe koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim pacijentima, a nisu preboljeli bolest COVID-19 unazad 9 mjeseci te nisu cijepljeni, sami plaćaju testiranje te se testiraju prije dolaska u zdravstvenu ustanovu, dok roditelji/skrbnici koji borave u smještaju s djecom na teret HZZO-a, testiraju se također na teret HZZO-a temeljem uputnice izabranog liječnika.

EU digitalnu COVID potvrdu ili odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju nisu obvezne predočiti nužne osobe u pratnji maloljetnih pacijenata, kao i nužne osobe u pratnji odraslih osoba koje se zbog narušenog zdravstvenog stanja ne mogu same bez pratnje sigurno kretati u zdravstvenoj ustanovi.



EU digitalnu COVID potvrdu ili odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju nisu obvezna predočiti djeca u dobi do 12 godina koja su u pratnji pacijenata jer nemaju s kime ostati kod kuće, kao i djeca u dobi do 12 godina u posjeti hospitaliziranim roditeljima/skrbnicima, braći i sestrama.

Slučajevi kada trebate potvrdu

• Kod planiranih hospitalizacija (nisu uključene dnevne bolnice osim kod postupaka koji generiraju aerosol).
• Kod planiranih dijagnostičko-terapijskih postupaka koji generiraju aerosol u specijalističko-konzilijarnoj ili bolničkoj zdravstvenoj zaštiti.
• Iznimno, u bolničkoj i specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti kod pregleda, planiranih i drugih boravaka u dnevnoj bolnici i dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji ne generiraju aerosol ako se na temelju trijaže procijeni visoki rizik izloženosti infekciji.

Slučajevi kada ne trebate potvrdu

• Ako bi odgađanje prijema narušilo zdravstveno stanje, već se pacijenti zaprimaju, izoliraju, testiraju, te im se u slučaju pozitivnog nalaza pruža odgovarajuća zdravstvena skrb u izolaciji.
• U svim djelatnostima na primarnoj razini zdravstvene zaštite.
• U bolničkoj i specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti kod pregleda, planiranih i drugih boravaka u dnevnoj bolnici i dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji ne generiraju aerosol.
• Kod pružanja hitne medicinske pomoći.
• Kod pružanja zdravstvene skrbi zbog sumnje na COVID-19 ili zbog potvrđene bolesti COVID-19.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako će se time u što je moguće većoj mjeri zaštititi sve pacijente u zdravstvenom sustavu te korisnike ustanova za socijalnu skrb, kao i sve zaposlenike u tim institucijama od ulaska virusa covid-19 i širenja zaraze.

Kazao je i kako sami možemo utjecati na duljinu trajanja ovih mjera, a put prema tome je da podignemo stupanj cijepljenosti na višu razinu. U Hrvatskoj je trenutno procijepljeno 54 posto stanovništva.

U preostalim odlukama produljuju se epidemiološke mjere ograničavanja okupljanja, korištenja zaštitnih maski, rada trgovina, javnog prijevoza te o privremenim zabranama i ograničavanjima prelaska preko granice. Kod odluke o granicama produljuje se rok važenja cijepljenja i preboljenja s 270 na 365 dana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI