KRENUO JE POPIS STANOVNIŠTVA: Sebe i svoju obitelj od danas možete samostalno popisati

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Pod sloganom “Stvorimo zajedno sliku Hrvatske”, od 13. rujna do 17. listopada u Hrvatskoj traje popis stanovništva.

Ovo najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje će po prvi put, u dvije faze, biti provedeno potpuno digitalno.

U prvoj fazi, do 26. rujna, građani se mogu samostalno popisati kroz sustav e-Građani. U drugoj fazi, od 27. rujna, popisivanje će provoditi popisivači na terenu, osobnim intervjuom sa stanovništvom te uz pomoć prijenosnih računala, popisat će sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.


Građani će u prvoj fazi moći popuniti upitnik o svom stanu i kućanstvu, a u njemu je ukupno šezdesetak pitanja na koja odgovara jedna osoba iz kućanstva. Ako se i više članova u kućanstvu koristi sustavom e-Građanima, samo jedan član kućanstva popisuje ostale.

Nakon uspješnog ispunjavanja upitnika, zaključavanja i slanja, e-ispitanik će dobiti kontrolnu šifru koju treba zapisati, spremiti i čuvati do druge faze terenskog popisivanja kada će ju predati popisivaču. Jedinstvene šifre moguće je osobno uručiti popisivaču kada on dođe na adresu, a može ju se i ispisati te ostaviti na vidljivu mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti. Popisivači na terenu zaduženi su za određene popisne krugove, a jedna osoba može joj dati vlastite podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva. Ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.Popisom neće biti popisivani građani u iseljeništvu. Svrha popisa nije popisivanje svih državljana neke države u svijetu, nego popisivanje stanovništva koje živi u državi prema strogo određenim međunarodnim definicijama. Svi popisni podaci su službena tajna, iskazuju se u obliku u kojem statističku jedinicu nije moguće identificirati ni izravno niti neizravno te ne mogu biti podloga za utvrđivanje bilo kakvih prava i obveza, kao što su upravne, pravne ili porezne svrhe, ili za bilo kakvu provjeru.

Cilj je popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova, a njegovi rezultati služe i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja.

U provedbi popisa bit će angažirano oko 8000 popisivača, 1100 kontrolora, 170 instruktora i 45 koordinatora, a osim njih bit će angažirani i članovi županijskih popisnih povjerenstava, ispostava i popisnih centara.

Popisuje se fizičke osobe koje su državljani Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, te osobe koje u referentnom trenutku imaju boravište u Hrvatskoj. Prvi rezultati bit će objavljeni najkasnije 60 dana od završetka popisivanja, a konačni rezultati bit će objavljeni prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI