KRIMINALNA BALKANSKA HOBOTNICA Sitni prevaranti regije postali svjetske kriminalne zvijezde, nazivani su čak i nindžama

mup

Zapadni Balkan često je prikazan kao žarište ilegalnih aktivnosti, no ova je regija relativno malo tržište organiziranog kriminala. Veliki novac zarađuje se na drugim mjestima, pokazao je istraživački izvještaj ’Transnacionalna Hobotnica – Globalna žarišta organiziranog kriminala sa Zapadnog Balkana’ nastao u sklopu djelovanja Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala Opservatorije civilnog društva za borbu protiv organiziranog kriminala u jugoistočnoj Europi (SEE-Obs).

Izvještzaj kojeg potpisuje Walter Kemp otkriva i razloge zašto, ali i kako su se grupe sa Zapadnog Balkana uključile u organizirani kriminal u drugim državama, posebno u Južnoj Africi, Turskoj, Australiji, ali i nekim zemljama u Latinskoj Americi i u Zapadnoj Europi.

Upravo takve grupe, stoji u izvještaju, moderne su, dinamične i poduzetne. Budući da se nalaze u nešto drugačijem okruženju, one su razvile i sposobnost prilagodbe, a jednako lako prihvaćanju i promjene. Zanimljivo je i kako su naučile koristiti tehnologiju u svoju korist pa koriste šifrirane oblike komunikacije.

Što se tiče distribucije, vične su utvrđivanju novih ruta i načina krijumčarenja pa se nerijetko koriste narko-avionima, a novac peru uz pomoć kriptovaluta, nastavlja se u izvještaju.

Dakako, koriste i off-shore zone i ulažu novac u zemlje iz kojih dolaze.Ipak, sa zemljom porijekla nisu toliko povezane stoga se ne pojavljuju takozvani ’Balkanski karteli’. Dakako, grupe iz regije povremeno surađuju pa se pojavljuju i multietničke grupe.

U zaustavljanju kriminalnih aktivnosti ovih grupa Kemp tvrdi kako zakonodavna tijela trebaju efikasnije surađivati, a kako bi došli u trag grupama, treba se pratiti i zaplijeniti njihova imovina. Važno je za zakonodavstvo i da dijeli informacije jer članovi grupa nerijetko koriste različite identitete.

U konačnici, njihovoj ’karijeri’ naštetit će i smanjena potražnja za robom i uslugama koje pružaju kriminalne grupe.

Jedna stavka u ponudi ovih grupa često su različite droge, a toliko su postale konkurentne u svijetu da se prepoznaju i kao ključni igrači.

“Operativnost je grupama omogućila da napreduju u kriminalnom lancu pa su u nekim zemljama kao što su Italija, Španjolska, Ekvador, Velika Britanija i Nizozemska, ove grupe postale ključni igrači, prvenstveno u trgovini kokainom”, stoji u izvještaju.

Važno je istaknuti i kako je organizirani kriminal koji je u slučaju naše regije postao internacionalan, šteti reputaciji zemalja iz kojih potiču i to ne samo u procesu pristupanja Europskoj uniji. Ipak, inozemno one nemaju većih problema. Naprotiv, u svom djelovanju posluju i s lokalnim mafijaškim grupama kako je to slučaj u Peruu gdje su prepoznate kao ’nindže’.

Tako su nazvane zbog metoda koje koriste jer recimo drogu prevoze u teretnim brodovima prema Europi pa ’skokovima’ s kamiona na brodove i obratno, prenose i skrivaju kokain u pošiljke vina, orašastih plodova ili povrća, navodi se u izvještaju.

Kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana izgradile su reputaciju efikasnih i pouzdanih, smatraju stručnjaci, a uz to djeluju i uz neophodan faktor straha. To im pak omogućava razvoj dobrih odnosa sa dobavljačima u Latinskoj Americi koji im pak donose rast utjecaja u distributivnim mrežama. Prilikom distribucije, ove grupe koriste se vlastitim suradnicima u Europi tako da trgovinom i distribucijom zapravo upravljaju od početka do kraja, bez potrebe za posrednikom.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI