KRIŠTO PRIKUPILA POTPISE ZA MARIĆEVU SMJENU: ‘Ovo mora biti prekretnica u hrvatskom političkom životu!’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto poručila je kako je prikupila potpise 34 saborskih zastupnika za opoziv ministra Zdravka Marića.

Za opoziv se zalažu zbog navodno spornog ministrovog boravka na jahti poduzetnika Blaža Pavičića.

Podsjetimo, Krišto je tada upitala na čijoj jahti ljetuje Marić te je li u sukobu interesa. Ministar i njegov prijatelj poduzetnik poručili su tada kako Pavičić ne posluje sa Marićev resorom te kako nije imao nikakav oprost dugova te da time Marić ne može biti u sukobu interesa. Pojasnili su i kako se poznaju već nekoliko godina.

No, Krišto tvrdi kako je Marić ‘lagao javnosti da taj poduzetnik ne posluje s državom’.

“Inicijativu da Hrvatski sabor raspravi te opozove ministra financija Zdravka Marića potpisala su 34 saborska zastupnika i za građane je lijepa vijest da su je inicijativu potpisali zastupnici iz različitih ideoloških grupacija, jer su se time izdigli iz usko-stranačkih okvira te se založili za opće dobro, a borba protiv korupcije to jest”, izjavila je Vidović Krišto na konferenciji za novinare u Saboru.



Inicijativu nisu potpisali Možemo i IDS

Kazala je da inicijativu nisu potpisali predstavnici IDS-a i platforme Možemo.

Smatra kako Ministarstvo financija treba skrbiti za financijsku disciplinu i sprječavati korupciju te da je ‘upravo ono i najodgovornije za neviđenu korupciju koje za posljedicu ima raseljavanje naših građana te sve veće siromaštvo’.

“Ministar financija svojim ponašanjem dokazuje da služi centrima moći, a ne hrvatskim građanima. Kad se otkrilo da se Zdravko Marić vozao na jahti s poduzetnikom Blažom Pavičićem, te kad je ponovno lagao hrvatsku javnost da taj poduzetnik nema poslove s hrvatskom državom, premijer Plenković, umjesto da ga razriješi, izjavio je da je za njega ta afera okončana.

Upravo je u toj Plenkovićevoj rečenici sukus svih hrvatskih problema. A on se zove – suspenzija zakona, blokada institucija te prijezir i obespravljivanje hrvatskih građana”, rekla je Vidović Krišto.

Tvrdi i da kod nas moćnici određuju što je zakonito a što ne, i da su nas zato relevantne međunarodne institucije svrstale na zadnje mjesto po pitanju pravosuđa, da imamo najgore pravosuđe u Europskoj uniji i da smo nesigurna investicijska destinacija.

‘Plenković je priveo državnog odvjetnika i demonstrirao mu kako su zakoni u Hrvatskoj suspendirani’

“Da Hrvatska ima pravosuđe kao Austrija, onda bi Državno odvjetništvo na temelju dosadašnjih poznatih dokaza protiv ministra Marića već otvorilo istragu zbog osnovane sumnje na korupciju. Ali s obzirom na to da Plenković protuustavno i protuzakonito kontrolira DORH, ministri i drugi dužnosnici mogu neometano kršiti zakone i otuđivati imovinu građana. Jer, austrijsko državno odvjetništvo može izvršiti premetačinu u kancelarovom uredu i time dokazati da vladavina prava ne poznaje nedodirljive – bez obzira na to koju društvenu ulogu igrali”, izjavila je.

Krišto smatra kako je premijer Plenković prije četiri godine ‘priveo državnog odvjetnika Cvitana na konferenciju za medije, kao nekog pučkoškolca, i demonstrirao da su zakoni u Hrvatskoj suspendirani’.

“Rezultat toga privođenja glavnog državnog odvjetnika”, dodala je, “bio je da je tadašnji zastupnik Saucha, protiv kojeg se vodio kazneni postupak, počeo glasovati za Plenkovićevu Vladu – i upravo je tim glasom Tomislava Sauche Zdravko Marić prije četiri godine ostao ministar”.

“Svaki zastupnik u Saboru morat će kod ovoga pitanja dati svoj odgovor hrvatskoj javnosti – podržava li korupciju i daljnje uništavanje Hrvatske, ili će na ovome pitanju stati na stranu hrvatskih građana, zakona i reda te jednakosti svih građana pred zakonom”, rekla je.

Uvjerena je i kako ova inicijativa mora biti prekretnica u hrvatskom političkom životu.

Tvrdi i kako je u međuvremenu prikupila “dodatne dokaze o neobičnom poslovanju poduzetničke obitelji Pavičić”, kao i “dodatne dokaze o utjecaju ministra Marića na državne službe, koje su pod njegovom ingerencijom, kako bi se obitelji Pavičić pogodovalo”, što će, kaže, iznijeti u saborskoj raspravi.

Slike potpisane inicijative objavila je i na Facebooku:

Facebook Comments

Loading...
DIJELI