Kritična situacija u Karlovcu, rastu Korana i Kupa

Foto: Facebook / Grad Karlovac

Vojska spremna za obranu grada

U Karlovcu i Karlovačkoj županiji proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplave, nakon što je Korana u 15 sati dosegla 780 centimetara. Ovaj vodostaj Korane predvidjeli su u Hrvatskim vodama, no problem je u tome što nabujala rijeka i dalje raste, i to čak 5 centimetara po satu.

U porastu je i Kupa, koja bi se za nekoliko sati trebala po visini vodostaja izjednačiti s Koranom, a predviđa se da će vodostaj narasti do 795 centimetara. Korana je potopila ceste, okućnice i prijeti kućama od Veljuna do Karlovca, a cesta Karlovac – Pisarovina je poplavljena.

U 14 sati zasjedao je i Stožer civilne zaštite, a na sastanak su došli i predsjednik Uprave Hrvatskih voda Zoran Đuroković i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Iz MORH-a su priopćili da je Hrvatska vojska spremna za angažman u obrani od poplava na području Karlovačke županije i Grada Karlovca, da su u stanju pripravnosti i čekaju odluku o intervenciji, koju donosi gradonačelnik.

Kako nam je za Dnevno rekao Martin Barić, pročelnik Područnoga ureda ureda Karlovac Državne uprave za zaštitu i spašavanje, situacija je trenutno pod kontrolom. Na terenu je više od 200 ljudi, vatrogasaca, djelatnika Hrvatskih voda i njihovih kooperanata. Napravljene su zaštitne boks-barijere, a osim Karlovca, brani se i prigradsko naselje Turanj, gdje su također napravljene boks-barijere i sve su raspoložive snage na terenu.

S obzirom na to da se za sutra najavljuju nove oborine, očekuju se novi problemi i porasti vodostaja te bi situacija u gradu na četiri rijeke i njegovoj okolici mogla postati alarmantna.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI