Kriza pri kraju, građani revoltirani: Stožer u nevolji jer su radili protuzakonito?

Foto: Cropix

Čak se 16 građana i političara obratilo Ustavnom sudu zatraživši od njega odgovor na zanimljivo pitanje. Naime, oni propitkuju jesu li u skladu s našim Ustavom odluke koje su Vlada, Sabor, ali i Nacionalni stožer Civilne zaštite donijeli na samim začecima pandemije koronavirusa u Hrvatskoj. Radi se inače o postupku ocjene ustavnosti, a u kojem Ustavni sud može ukoliko procjeni da je neka odluka ili propis neustavan odrediti njeno ukidanja. Ako do toga dođe ljudi kojima su tim neustavnim propisima povrijeđena ustavna prava dobivaju prostor za to da od države zatraže isplatu odštete.

Tri se zahtjeva unutar ovih 16 odnose na ocjenu ustavnosti zakona vezanih uz pandemiju, pri čemu se misli na Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te na Zakon o sustavu civilne zaštite dok se ostatak zahtjeva odnosi na odluke Stožera pri čemu građani drže da su im propisanim ograničenjima i nepoštivanjem procedura kršena ustavna prava. sedam je osoba od Ustavnog suda zatražilo da se očituje o Odluci o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH koju je Stožer donio krajem ožujka, čime je uz ostalo prema podnositeljima prijedloga kršeno ustavno pravo slobode kretanja po teritoriju RH.

Zanimljive su i prijeve poduzetnika koji su morali zatvoriti svoje tvrtke ili obrte, a oni se pak referiraju na poduzetničke slobode i jednaka prava poduzetnika te spominju pravo na zaradu i slobodu rada kojima im se jamči dostojanstven život.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI